Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 1 • juni 2020 • pagina 13
De helft van alle Nederlanders krijgt vroeg of laat te maken met aambeien of andere klachten in het laatste stukje van de darm. Uit schaamte blijven mensen er vaak jaren mee rondlopen, terwijl dat nergens voor nodig is. Terugkerende aambeien of haarnestcystes in de bilspleet? Een laserbehandeling in SJG Weert helpt je snel en eenvoudig van je klachten af.
Werden aambeien vroeger nog operatief verwijderd, tegenwoordig is de behandeling voor de patiënt aanzienlijk minder ingrijpend. In veruit de meeste gevallen komt er geen chirurgenmes meer aan te pas. Door de aambei af te binden met een rubberen bandje, sterft het overtollige slijmvlies af en komt het vaatweefsel vanzelf weer op de juiste plek terecht. “Deze behandeling doen we op de poliklinische operatiekamer onder lokale verdoving of – als de patiënt dat wenst – met een roesje. Het ingreepje duurt slechts vijf minuten. Daarna mag je weer naar huis. De intake, het onderzoek en de behandeling worden direct achter elkaar gepland zodat je maar één keer naar het ziekenhuis hoeft te komen”, zegt chirurg Tanja Lettinga.
Laseren in dagbehandeling
In de meeste gevallen is de patiënt na een poliklinische behandeling verlost van zijn probleem. Blijven de aambeien terugkeren, dan heeft de vakgroep chirurgie tegenwoordig een uitstekend alternatief: laseren in dagbehandeling. “Onder algehele narcose maken we ter hoogte van de anus een minuscuul sneetje in de huid. Daar brengen we de laserdraad naar binnen. De aanvoerende bloedvaten van de aambeien worden vervolgens plaatselijk verhit en op die manier dichtgeschroeid waardoor het anale vaatkussentje verschrompelt. Direct na de behandeling koelen we het slijmvlies met ijs”, legt chirurg Jeroen van Essen uit. “Een laserbehandeling duurt ongeveer twintig minuten en is voor de patiënt aanzienlijk minder ingrijpend dan een klassieke operatie waarbij de aambeien operatief worden verwijderd. Dat wil zeggen minder pijn, een sneller herstel en ook minder schadelijk voor de sluitspier”, zo voegt Tanja Lettinga toe.
Laseren bij haarnestcystes
Ook voor haarnestcystes - ingegroeide haren in de bilspleet - is een laserbehandeling de meest doeltreffende en patiëntvriendelijke oplossing. Jeroen van Essen licht toe: “In het verleden werden deze holtes onder de huid weggesneden, met grote, bloedende wonden en vaak een maandenlang herstel tot gevolg. Dat leed blijft de patiënt nu bespaard. Er is geen thuiszorg meer nodig, mensen kunnen snel hun dagelijks leven weer oppakken. Bij een laserbehandeling worden de haren in de bilspleet verwijderd en maken we de holte ook schoon. Tegelijkertijd maken we een paar kleine gaatjes en vragen we de patiënt om deze thuis een paar weken met een wattenstaafje open te houden. Op die manier kan het wondvocht goed worden afgevoerd.”
Proctostraat
Volgens de chirurgen van SJG Weert is het de hoogste tijd dat het taboe rond anale of rectale klachten wordt doorbroken. “De helft van de bevolking krijgt vroeg of laat last van aambeien. Toch hoor je daar bijna nooit iemand over. Mensen lopen maanden, vaak zelfs jaren rond met jeuk of bloedverlies bij het afvegen, terwijl dat nergens voor nodig is. In de meeste gevallen is het probleem met één behandeling verholpen.”
Proctologie, zo heet het vakgebied binnen de chirurgie dat zicht bezighoudt met klachten in en rond de endeldarm, anus en bilspleet. Wie last heeft van aambeien kan zijn huisarts vragen om een verwijzing naar de Proctostraat van SJG Weert.