Snel en vakkundig van je liesbreuk verlost

1 april 2016

Hoogwaardige basiszorg in SJG Weert

Het is een toonbeeld van uitstekende basiszorg: de liesbreukstraat van SJG Weert. Maar liefst vier ervaren chirurgen staan klaar om patiënten via een geplande kijkoperatie snel, vakkundig en zonder veel pijn te helpen. “Als vast onderdeel van het basispakket krijgen liesbreuken in ons ziekenhuis de volle aandacht”, zegt chirurg Tanja Lettinga.

Goede basiszorg betekent ook dat je mensen met een liesbreuk niet onnodig lang laat wachten. SJG Weert helpt patiënten snel. Met een verwijsbrief van de huisarts gaat het in het ziekenhuis in één moeite door. De patiënt wordt door de chirurg onderzocht, gaat naar de Preoperatieve screening en verlaat het ziekenhuis met een operatiedatum. Twee weken later, uiterlijk binnen een maand, volgt de ingreep. “Die strakke organisatie is mogelijk doordat we eens in de veertien dagen de OK vrijmaken en alle geplande liesbreukoperaties achter elkaar doen”, vertelt Tanja Lettinga.

Uitgebreide expertise
Dan de kwaliteit. SJG Weert opereert jaarlijks ruim 200 liesbreuken. Ongeveer 70% daarvan gebeurt door middel van een kijkoperatie, een technisch behoorlijk lastige ingreep die echter aanzienlijk minder complicaties en pijnklachten geeft dan de klassieke liesoperatie, zoals recent ook in Radar belicht werd. Het Weerter ziekenhuis heeft maar liefst vier chirurgen die deze ingreep goed beheersen: Tanja Lettinga, Jeroen van Essen, Frank Vanhimbeeck en René Groetelaers. Samen hebben zij al duizenden liesbreuken geopereerd. “Dat zegt iets over onze expertise als ziekenhuis en over het belang dat we aan deze basiszorg hechten”, aldus Tanja Lettinga.

“Een laproscopische ingreep geeft minder risico op complicaties, minder pijn en zorgt voor een aanzienlijk sneller herstel.”

Snel herstel
Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek. De aandoening is er vaak al vanaf de geboorte, maar kan ook ontstaan door te veel druk op de buikwand; bijvoorbeeld als gevolg van zwaar tillen, hevig hoesten, persen of overgewicht. Een liesbreuk verdwijnt niet vanzelf en vaak nemen de pijnklachten na verloop van tijd toe. In sommige gevallen kan een stukje darm bekneld raken in het lieskanaal en er is met spoed een buikoperatie nodig. Frank Vanhimbeeck: “Het is dus verstandig om een liesbreuk zo snel mogelijk te laten behandelen via een geplande kijkoperatie in dagbehandeling. Bij zo’n laparoscopische ingreep hoeven we maar een paar kleine sneetjes te maken. Dat geeft minder risico op complicaties, minder pijn en zorgt voor een aanzienlijk sneller herstel. Je wordt ’s ochtends geopereerd en mag aan het einde van de middag of ’s avonds weer naar huis. De meeste patiënten kunnen na een week weer aan het werk.”

Alternatief
Voor oudere, kwetsbare patiënten die vanwege meervoudige long- en hartproblemen geen narcose mogen, biedt SJG Weert een prima alternatief. “Die mensen opereren we onder lokale verdoving. We zetten dan plaatselijk een spuitje en geven de patiënt een slaapmiddel. Ook voor jongere mensen die niet onder narcose willen, is dit een uitkomst”, aldus Tanja Lettinga.

De conclusie: als het om liesbreuken gaat, heeft SJG Weert voor de patiënt alle medische oplossingen in huis. Basiszorg van het hoogste niveau.


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 1  •  april 2016  •  pag. 14

Snel en vakkundig van je liesbreuk verlost