Wachten op de uitslag van een borstonderzoek kan heel stressvol zijn. Zeker wanneer u vanuit het bevolkingsonderzoek wordt doorgestuurd voor aanvullend onderzoek naar aanleiding van een birads 0 uitslag. Birads 0 betekent dat er onvoldoende informatie is om tot een goede beoordeling te komen en dat er aanvullend onderzoek nodig is om hierover duidelijkheid te krijgen. Per 1 juli stelt de aangepaste landelijke richtlijn dat deze categorie patiënten daarom binnen 48 uur gezien worden. Dat gebeurde echter binnen SJG Weert al en in die zin zal er niets veranderen. De landelijke richtlijn zegt ook dat deze patiënten per 1 juli rechtstreeks verwezen moeten worden naar de Medische Beeldvorming en niet naar de mammapoli zoals voorheen afgesproken was. Binnen SJG Weert wordt deze aanpassing per 1 juni doorgevoerd.
Nieuwe landelijke richtlijnen
Voorheen was het gebruikelijk dat een patiënt voor een aanvullend onderzoek vanuit het bevolkingsonderzoek éérst naar de mammapoli kwam en vandaaruit naar Medische Beeldvorming voor nieuwe foto’s. Per 1 juli zegt de landelijke richtlijn dat het aanvullende onderzoek direct kan gebeuren en wel binnen 48 uur na de verwijzing. Mocht de uitslag niet goed zijn, volgt er een afspraak bij de mammapoli.
Door de nieuwe routing blijven vrouwen waarbij geen borstkanker wordt gevonden onder behandeling van de huisarts in plaats van het ziekenhuis. Hierdoor wordt de zorg voor deze groep goedkoper. Afhankelijk van het eigen risico betalen zij nu alleen nog maar de kosten voor het radiologisch onderzoek.
Hoe is het nu binnen SJG Weert geregeld?
Wij volgen de landelijke richtlijn wat betekent dat u binnen 48 uur bij ons kan komen voor het aanvullende onderzoek. Is er inderdaad iets op de beelden te zien, hoeft u bij ons geen aparte afspraak te maken voor de mammapoli. Een medewerker van de Medische Beeldvorming begeleidt u naar de mammapoli waar u zo snel mogelijk wordt opgevangen door een gespecialiseerde verpleegkundige. Want ook nadat je de uitslag al hebt gehad, is het niet prettig om weer een paar dagen te moeten wachten op de vervolgstap. Ook wanneer er een punctie moet plaatsvinden kan dat bij ons (bijna) altijd direct na de uitslag van de mammografie. Als een patiënt bloedverdunnende middelen gebruikt, kan de punctie niet meteen plaatsvinden.
Bevolkingsonderzoek
Vrouwen tussen de 50 en de 75 jaar worden iedere twee jaar uitgenodigd deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het onderzoek komt letterlijk naar de genodigden toe door met een bus naar verschillende locaties te rijden. In de bus worden röntgenfoto’s van de borsten gemaakt om te kunnen controleren of er sprake is van afwijkingen in de borst. In sommige gevallen biedt het bevolkingsonderzoek niet voldoende informatie en is aanvullend onderzoek in het ziekenhuis nodig.