Onderzoek, diagnose, behandeling en nazorg: alles is geregeld en vastgelegd
Wanneer je als man de diagnose prostaatkanker krijgt, wil je maar één ding. De beste behandeling, het liefst zo snel mogelijk. Daarbij is het fijn als een professional van het ziekenhuis je bij de hand neemt en wegwijs maakt in de medische molen. SJG Weert heeft de zorg en begeleiding rond prostaatkanker helemaal op de patiënt afgestemd. En dankzij een intensieve samenwerking met gespecialiseerde behandelcentra in de regio is de hoogste kwaliteit van zorg gegarandeerd.
Jaarlijks krijgen ongeveer 9.000 mannen in ons land te horen dat ze prostaatkanker hebben. Voor de meesten komt deze diagnose totaal onverwacht omdat ze nergens last van hebben. Ze komen bij de uroloog omdat het bloed een te hoog PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) laat zien of de huisarts rectaal een verdikking heeft gevoeld. Vaak ontstaat de verdenking min of meer bij toeval; bij een periodieke bloedcontrole of tijdens het onderzoek naar andere urinewegklachten.
Spin in het web
SJG Weert realiseert zich maar al te goed hoe emotioneel en onzeker deze periode voor patiënten is en laat daarom niets aan het toeval over. Om de juiste diagnose te kunnen stellen, zijn diverse onderzoeken nodig zoals het meten van de PSA-waarde en rectaal onderzoek door de uroloog. En een echo van de prostaat, waarbij zo nodig kleine stukjes weefsel (biopten) worden weggenomen voor onderzoek door de patholoog. “Voelen, kijken, prikken”, zo typeert uroloog Jacob Brandenburg deze onderzoeken die samen tot de diagnose leiden. Om de precieze locatie van de tumor en eventuele uitzaaiingen te kunnen vaststellen, volgt vaak nog een MRI en een botscan (in Roermond).
Alles bij elkaar dus een heel traject vol afspraken. Om de patiënt daar zo goed mogelijk doorheen te loodsen, heeft het ziekenhuis een vast aanspreekpunt. De casemanager uro-oncologie. Paulina Scheepers is deze spin in het web die het zorgproces voor de patiënt en zijn behandelaars bewaakt en coördineert. “Tijdens een slechtnieuwsgesprek gaat er in de emotie heel veel informatie aan patiënten voorbij. Daarom komen ze een week later, als het nieuws is bezonken en de informatiefolders zijn gelezen, bij mij. Ik neem dan alle tijd om te luisteren en vragen te beantwoorden. Ik leg uit wat er gaat gebeuren, geef advies en zie er op toe dat alle zorgverleners doen wat ze in het traject moeten doen en dat de patiënt niet onnodig lang hoeft te wachten”, vertelt de casemanager.
Elke stap is vastgelegd
Om de beste zorg te kunnen bieden, zijn alle stappen - van de eerste verwijzing door de huisarts tot en met de controles na de behandeling - nauwkeurig vastgelegd. In dit zorgpad staat bijvoorbeeld precies beschreven welke specialisten van SJG Weert bij de behandeling betrokken zijn en wat hun verantwoordelijkheid is. Ook is vastgelegd dat elke nieuwe patiënt bij wie prostaatkanker is vastgesteld op donderdagavond multidisciplinair wordt besproken. Via een videoverbinding bekijken prostaatspecialisten van gerenommeerde centra in deze regio dan per patiënt wat de beste behandeling is. Zij geven de richting aan, de patiënt neemt uiteindelijk zelf het besluit. Uroloog Mike Landman: “Afhankelijk van de aard en het stadium van prostaatkanker zijn er ruwweg drie mogelijkheden. Bij beginnende, lokale en niet-agressieve tumoren in de prostaat is een behandeling niet altijd nodig. Er kan ook worden gekozen om af te wachten, waarbij we de patiënt natuurlijk onder intensieve controle houden. Bij een hoger risico op prostaatkanker zijn er twee mogelijkheden: een chirurgische ingreep waarbij de prostaat verwijderd wordt of radiotherapie waarbij de tumor in- of uitwendig bestraald wordt. Voor het verwijderen van de prostaat gaat de patiënt naar Máxima Medisch Centrum, voor radiotherapie (eventueel ondersteund met hormoontherapie en/of chemo) naar Maastro Clinic in Maastricht of het Catharina Ziekenhuis Eind-hoven. Beide behandelingen zijn veilig en effectief, maar wel totaal verschillend als het om mogelijke complicaties gaat.”
SJG Weert houdt de regie
In overleg met de uroloog en de casemanager uro-oncologie kan de patiënt rustig bepalen welke behandeling het beste bij hem past. “Wij regelen het hele traject en na de behandeling komt de patiënt voor de controles weer gewoon bij ons terug. Ook die belofte staat in het zorgpad zwart-opwit op papier. In alle emoties en onzekerheden die met kanker gepaard gaan, moet de patiënt kunnen rekenen op de beste zorg en begeleiding en zo kort mogelijke wachttijden. Dat is precies waar we voor staan.”
Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 3 • december 2016 • pag. 10