SJG Weert wordt topcentrum voor borstkankerzorg

1 juni 2020Chirurgie

Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 1 • juni 2020 • pagina 3

Alexander Monro Groep opent locatie in Weerter ziekenhuis

Dankzij een innige samenwerking met de Alexander Monro Ziekenhuis Groep wordt SJG Weert een toonaangevend centrum voor de behandeling van borstkanker. De  gerenommeerde borstkankerkliniek in Bilthoven opende eind april in het Weerter ziekenhuis een nieuwe locatie voor de regio Zuidoost-Nederland.

In de moderne kliniek, die wordt gehuisvest boven het restaurant op de eerste etage (voorheen fysiotherapie), kunnen patiënten met borstklachten rekenen op de beste specialistische zorg en begeleiding. Oftewel: het vertrouwde mammateam van SJG Weert, aangevuld met de kennis, expertise en visie op borstkankerzorg van Alexander Monro. Door de bundeling van krachten kunnen er in Weert jaarlijks zo’n 3.000 nieuwe patiënten worden gediagnosticeerd.

“Deze samenwerking biedt ons de mogelijkheid om de borstkankerzorg nog beter en toegankelijker maken”, zegt bestuurder Inge de Wit van SJG Weert. “Op dit moment opereren we ongeveer 120 borstkankerpatiënten per jaar. De komst van Alexander Monro zal een flinke aanzuigende werking hebben, zo is de verwachting, omdat ook patiënten uit de verre omtrek naar Weert zullen komen.”

Elke dag beter worden

De nieuwe kwaliteitsnorm voor de borstkankerzorg in Weert laat geen enkele ruimte voor toeval of onverschilligheid. “Elke dag beter worden, dát is het doel”, zegt Marjolein de Jong, bestuurder (en voormalig oncologisch chirurg) van de Alexander Monro Ziekenhuis Groep. Excellente borstkankerzorg begint bij de juiste diagnose. Omdat dit allesbepalend is voor het verdere verloop en het succes van de behandeling gebeurt deze medische beoordeling met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. De borstkankerspecialisten van Alexander Monro zijn onderdeel van het multidisciplinaire team dat twee keer per week alle nieuwe patiënten in Weert bespreekt.

Op alle onderdelen van de borstkankerzorg willen Alexander Monro en SJG Weert samen excelleren. Marjolein de Jong: “Naast de beste diagnose gaan we voor de kortste doorlooptijd, de beste radicale borstkankeroperatie, de beste aanvullende behandelingen en een optimale kwaliteit van leven. Uiteindelijk komt dit allemaal samen in de patiëntbeleving. Elke dag meten we hoe patiënten onze zorg concreet ervaren. Daarnaast richten we een kwaliteitsdashboard in waarin we alle bevindingen en trends nauwlettend volgen. Meten is weten. Alleen zo kunnen we elke dag beter worden. Voor medewerkers werkt dat alleen maar stimulerend. Als je patiënten tevreden zijn, is het veel leuker om je werk te doen.”

Samen rond de patiënt

In de nieuwe borstkankerkliniek op de eerste etage staan alle betrokken specialisten en verpleegkundigen als één team samen rond de patiënt. “Dat maakt het mogelijk om de zorg nóg beter op elkaar af te stemmen en van elkaars ervaringen te leren. Een belangrijke rol is weggelegd voor onze gastvrouwen die patiënten in de kliniek persoonlijk verwelkomen en begeleiden tijdens hun verdere verblijf”, aldus Marjolein de Jong.

SJG Weert is verheugd over de samenwerking met het Alexander Monro Ziekenhuis dat vorig jaar met een 9,4 in de top 10 stond van best gewaardeerde zorginstellingen in Nederland. Ook zorgverzekeraar CZ juicht de krachtenbundeling tussen de twee ziekenhuizen toe. Zorgdirecteur Joël Gijzen: ‘Wij zijn warm voorstander van het in samenwerking met gespecialiseerde topcentra organiseren van de zorg. Zo blijft zorg verantwoord en dichtbij. Patiënten met borstkanker hebben echt profijt van specialisten die hier hun kerncompetentie in hebben.”

SJG Weert wordt topcentrum voor borstkankerzorg