SJG Weert volledig rookvrij

1 juni 2020

Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 1 • juni 2020 • pagina 15

‘Het is nooit te laat om te stoppen’

SJG Weert is nu officieel een rookvrij ziekenhuis. Dat wil zeggen dat er ook buiten op het terrein niet meer gerookt mag worden. Opgenomen patiënten die roken krijgen indien nodig hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers aangereikt om de behoefte aan een sigaret te onderdrukken.

Longverpleegkundigen Corrie Gielen en Ivonne Hendriks zijn blij met de maatregel die op 31 mei (Wereld Niet-Rokendag) werd ingevoerd. “Dagelijks worden wij geconfronteerd met de ernstige gevolgen van roken. In een ziekenhuis draait alles om de gezondheid. Roken draagt niet bij aan het herstel van een ziekte. We zijn moreel verplicht om patiënten, bezoekers en medewerkers een rookvrije omgeving te bieden.”

Het rookverbod geldt voor alle vormen van roken, inclusief elektronische en rookvrije sigaretten. Voor medewerkers van het ziekenhuis is het nu bovendien niet meer toegestaan om in werkkleding te roken. Zo kan er via de kleding ook geen rook(lucht) meer worden overgedragen naar patiënten en collega’s.

Cadeau

De longverpleegkundigen zien op het spreekuur regelmatig patiënten die ondanks hun chronische longziekte blijven roken. “Als je COPD of astma hebt kun je jezelf geen mooier cadeau geven dan stoppen. Als je niet rookt, gaat je longfunctie minder snel achteruit’, vertelt Ivonne. Corrie vult aan: ‘Regelmatig horen we: ‘Ik rook al zo lang, stoppen heeft geen zin meer.’ Dat is een heel groot misverstand. SJG Weert is nu officieel een rookvrij ziekenhuis. Dat wil zeggen dat er ook buiten op het terrein niet meer gerookt mag worden. Opgenomen patiënten die roken krijgen indien nodig hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers aangereikt om de behoefte aan een sigaret te onderdrukken. Het is nooit te laat om te stoppen. Het is wetenschappelijk bewezen: niet roken vermindert vanaf dag 1 het risico op hart- en vaatziekten en kanker, bevordert het algehele herstel en zorgt voor een snellere wondgenezing. Daarbij past het helemaal in deze tijd waarin we gezond willen leven.

Stap 1: bewustwording

Natuurlijk is stoppen makkelijker gezegd dan gedaan. Een verslaving overwinnen, vraagt om bewustwording en wilskracht. Ivonne: “Als mensen niet willen stoppen, houdt het natuurlijk op. Iedereen is baas over zijn eigen lichaam. Het is onze taak om het roken bespreekbaar te maken en te vertellen wat de gevolgen zijn van roken. Als die bewustwording er eenmaal is, vraagt de patiënt vanzelf om hulp, zo leert de ervaring, en volgt een verwijzing naar de huisarts of praktijkondersteuner. Er zijn tegenwoordig talloze hulpmiddelen om te stoppen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden vanuit de basisverzekering één keer per jaar een stop-met-rokenpoging onder begeleiding.” Corrie herinnert zich een oudere mevrouw met COPD. Een verstokte rookster. Nadat haar rookgedrag al een aantal keer was besproken, spraken we af het thema te laten rusten. ‘Als u in de toekomst hulp nodig heeft, dan hoor ik het graag’, zo gaf ik haar mee. Enkele maanden later zag ik haar weer. Ze vertelde me met trots dat ze op eigen kracht gestopt was. Dat is fantastisch natuurlijk. Zo zie je maar weer dat menigeen er “onderhuids” toch mee bezig is en dat ineens het moment daar is dat de knop omgaat en de sigaret in de prullenmand verdwijnt.”

SJG Weert volledig rookvrij