De nieuwe landelijke richtlijnen rondom Spoedeisende Hulp en Intensive Care passen niet bij de regionale ziekenhuizen van Nederland, zo laat de overkoepelende organisatie, de SAZ, weten. De continue aanscherping van kwaliteitseisen is een financiële molensteen voor regionale ziekenhuizen. De eisen zijn voor regionale ziekenhuizen onnodig streng. ‘Er gaan mogelijk ziekenhuizen omvallen’, waarschuwt ziekenhuisbestuurder Suzanne Kruizinga namens de SAZ. ‘We hebben behoefte aan eisen op maat en een klein beetje regelruimte in de ziekenhuizen.’
SJG Weert onderschrijft deze stelling en streeft naar dezelfde kwaliteitsnormen, maar dan met maatwerk oplossingen, die passen bij de situatie van elk afzonderlijk ziekenhuis.
De SAZ zegt verder op haar website:
Regionale ziekenhuizen hebben veel moeite om te voldoen aan steeds strengere kwaliteitseisen. Ze zijn niet of nauwelijks in staat om te voldoen aan de bezettingsnormen van de richtlijn voor intensive care (IC) en het nieuwe kwaliteitskader spoedzorgketen. Het Kwaliteitskader IC uit 2016 stelt strenge eisen aan de bezetting op de intensive care. Vooral de exclusieve beschikbaarheid van de intensivist 24/7 bezorgt regionale ziekenhuizen hoofdpijn. ‘Er zijn niet voldoende intensivisten om te voldoen aan de bezettingseisen. Landelijk zijn er meer dan twintig vacatures bij de SAZ-ziekenhuizen’, zegt Suzanne Kruizinga, bestuurder van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en lid van de werkgroep spoedzorg van de Vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ).