SJG Weert, Meditta en Land van Horne gaan voor spoedplein

11 juli 2024

Gezamenlijke inspanning voor toekomstbestendige spoedzorg in de regio Weert

SJG Weert, Meditta (HuisartsenSpoedpost Weert) en Land van Horne starten met de opzet van een spoedplein voor de regio Weert. Als aftrap hiertoe is op woensdag 26 juni een intentieovereenkomst ondertekend. De spoedeisende hulp (SEH), de huisartsenspoedpost Weert en verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT-instelling) zetten hiermee een gezamenlijke stap om goede spoedzorg voor onze regio beschikbaar te houden.

Druk op de spoedzorg
De spoedzorg in onze regio komt, net als in de rest van het land, de komende jaren verder onder druk te staan. Een belangrijke oorzaak is de dubbele vergrijzing in Midden-Limburg. Naar verwachting zal het aandeel 80-plussers in 2040 stijgen van 6,1% naar 11%. Het aandeel 65-plussers in de regio zal naar verwachting toenemen van 24,5% naar 31%, tegenover een landelijke stijging naar 25%. Deze dubbele vergrijzing, in combinatie met andere ontwikkelingen zoals een toename van ongezonde levensstijl en sociale problematiek, leidt tot een groeiende en complexere zorgvraag. Tegelijkertijd kampt de regio met een stijgend personeelstekort. Deze verwachte druk op de (spoed)zorg vraagt om slimme organisatie en nauwe samenwerking tussen betrokken zorgorganisaties.

Efficiënt inzetten van de zorg
Het spoedplein zorgt ervoor dat zorgverleners efficiënt kunnen samenwerken en capaciteiten kunnen delen. Hierdoor blijven kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid van acute zorg ook in de toekomst gewaarborgd. Voor patiënten verandert er niets aan hoe zij nu al acute zorg ontvangen bij de SEH, huisartsenpost of VVT-instelling.

In de regio Weert werken een aantal partijen al jaren succesvol samen binnen de spoedzorg. Allen hebben een verantwoordelijkheid in (het voorkomen van) spoedzorg, zorgcoördinatie, triage, kwaliteit en differentiatie van de spoedzorg en natuurlijk een optimale samenwerking binnen de zorg. De partijen trekken voor deze regio samen op in een grote landelijke veranderopgave: een meer complexe zorgvraag, exponentiele groei van de zorgvraag en een krimpende arbeidsmarkt.

Daarom hebben Meditta, SJG Weert en Land van Horne de intentie om gezamenlijk een spoedplein op te zetten, met als doel:

  1. Kwaliteit, innovatie, toegankelijkheid en doelmatigheid van de patiëntenzorg te waarborgen voor de acute zorg in de regio Weert.
  2. De acute zorg in de avond, nacht en het weekend (en waar wenselijk uitgebreid naar overdag) naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen en door met vernieuwende initiatieven de posities van de instellingen te verstevigen als aantrekkelijke werkgever.
  3. Coördinatie en regie van de acute zorg te optimaliseren en te komen tot een kosteneffectieve benutting van personeel, expertise en (dure) infrastructuur.

Samen werken we actief aan toekomstbestendige spoedzorg.

SJG Weert, Meditta en Land van Horne gaan voor spoedplein