Silvy Meijer, een sterker mens na strijd tegen borstkanker

14 november 2023

In juni vorig jaar kreeg Silvy Meijer (36) de diagnose borstkanker. Eenmaal van de schrik bekomen, koos de Helmondse voor een behandeling bij het in borst(kanker)zorg gespecialiseerde Alexander Monro locatie Zuidoost SJG Weert. In haar geval chemotherapie, gevolgd door een dubbele borstamputatie met borstreconstructie. “Ik wilde het zekere voor het onzekere. Maar ik wilde mezelf ook vrouw blijven voelen.”

De lente van 2022 is in volle gang als Silvy de grond onder haar voeten voelt wegzakken.  De scan is onverbiddelijk: de knobbel in haar rechterborst is kwaadaardig. Haar gedachten schieten alle kanten uit. “Dit kan toch niet waar zijn? Ik ben 34, waarom ik? Wat nu? Zijn er uitzaaiingen? Ga ik dit redden?” Zodra de eerste paniek is weggeëbd, schakelt Silvy naar de overlevingsmodus. De tumor is gelukkig niet uitgezaaid. Het wordt zwaar, maar ze gaat ervoor. Ze móet wel, ze wil leven. Na een grondige, medische verkenning kiest de  Helmondse voor een behandeling op maat bij Alexander Monro Zuidoost in SJG Weert, gespecialiseerd in borst(kanker)zorg. Negen chemobehandelingen, gevolgd door een borstamputatie met directe -reconstructie. Silvy kiest er bewust voor om beide borsten te laten amputeren en reconstrueren. “Ik wilde het risico op terugkeer zo klein mogelijk maken. Tegelijkertijd wilde ik mijn vrouwelijkheid behouden. Ik ben midden 30, heb geen zin om plat door het leven te gaan. Na eerdere operaties aan mijn borstkas was ik niet zo tevreden over hoe het eruitzag. Het klinkt misschien raar, maar een dubbele borstreconstructie voelde in alle ellende als een cadeautje.”

Sneltrein
Bij de twee ingrepen, in oktober 2022 en maart 2023, staan de oncologisch chirurg en plastisch chirurg samen in de operatiekamer. Nadat dr. Irene Mulder de borst heeft verwijderd, plaatst collega dr. Jeroen Schots een zogeheten tissue expander, een tijdelijk ballonnetje dat het borstweefsel oprekt. Voldoende opgerekt wordt dit ballonnetje vervangen door een blijvende siliconenprothese. Inmiddels zijn bij Silvy aan beide zijden de definitieve prothesen geplaatst, waarmee haar behandeling erop zit. “Ik ben enorm blij met het resultaat.”

Het afgelopen anderhalf jaar voelde voor haar als één lange rit in de sneltrein.
“Alles waar ik me vroeger druk over maakte, deed er niet meer toe. Ik was alleen maar bezig met overleven. De kanker heeft me veranderd. De Silvy van vroeger was heel uitbundig, impulsief en vaak gestrest. Nu geniet ik veel meer van de kleine dingen. Een weekendje weg met mijn vriend. Of gewoon een avond op de bank met lekkere hapjes erbij. Begrijp me goed: ik wens niemand kanker toe, maar wel de les die ik ervan heb geleerd. Ik leef bij de dag en geniet. De littekens blijven en dat is niet erg, ze horen bij mij. Ik ben dankbaar dat ik dat nu mag ervaren”, vertelt de Helmondse die haar ervaringen de afgelopen maanden op haar eigen TikTok-pagina met de buitenwereld deelde.

Silvy ontdekte ook dat ze veel sterker is dan ze dacht. “De kanker heeft me in één klap volwassen gemaakt. Ik ben blijven geloven in mezelf, in mijn lichaam en in de artsen die mij hebben behandeld. Ook dat laatste is heel belangrijk. Heb vertrouwen!” Het team van Alexander Monro begrijpt volgens Silvy helemaal waar zorg om draait. “Ook al ben je patiënt,je wordt als mens gezien en gehoord. Je denkt en beslist mee over de behandeling en als er iets is, wordt er direct geschakeld. Met verpleegkundig specialist Sandra Janssen heb ik heel laagdrempelig contact. Die betrokkenheid is echt fantastisch.”

Echte liefde
Bevrijd van de kanker werkt de Helmondse nu fysiek en emotioneel aan haar herstel. Daarbij wordt ze door dik en dun gesteund door haar ouders en haar vriend Danny die de afgelopen maanden net als zij door een zware periode gingen. Silvy kende Danny een half jaar toen ze de diagnose borstkanker kreeg. “Ik heb tegen hem gezegd dat het een heftige tijd zou worden en dat niemand het hem kwalijk zou nemen als hij voor zichzelf zou kiezen. Maar Danny was heel duidelijk. Hij pakte me vast en zei: ‘Sil’, ik ga die strijd met jou aan. Samen komen wij hier doorheen.”


Gezondheidskrant SJG Weert - oktober 2023 - nummer 2 - pagina 1

Silvy Meijer, een sterker mens na strijd tegen borstkanker