Sedatie: minder stressvol voor patiënt

1 september 2017

Bij steeds meer medische onderzoeken en kleine ingrepen die tot voor kort onder volledige narcose of lokale verdoving werden uitgevoerd, biedt SJG Weert patiënten nu een comfortabel en minder belastend alternatief, sedatie. U slaapt en ervaart daardoor geen pijn, maar blijft wel zelfstandig ademen en kunt na de ingreep sneller naar huis. De sedatiepraktijkspecialist verliest u geen moment uit het oog en geeft u precies het slaapmiddel en de pijnstilling die u nodig heeft.

Het Weerter ziekenhuis heeft sinds begin dit jaar twee gediplomeerde sedatiepraktijkspecialisten: Jordi Gotschalk en Maurice Thijssen. Deze ervaren anesthesieverpleegkundigen zijn speciaal opgeleid om sedatie toe te passen. Dat gebeurt altijd na een zorgvuldige screening, in opdracht van en in nauw overleg met de behandelend arts en patiënt.

“Bij sedatie zweef je als het ware tussen een narcose en een roesje”, legt Jordi Gotschalk uit. “Door het slaapmiddel en de aanvullende pijnstilling merk je niks van het onderzoek of de ingreep. Maar in tegenstelling tot bij een narcose word je niet beademd en is je bewustzijn niet volledig uitgeschakeld. Je gezondheid wordt scherp gemonitord.” Collega-sedatiepraktijkspecialist Maurice Thijssen vult aan: “We bewaken continu of de patiënt goed en diep genoeg ademt en dienen zo nodig extra zuurstof toe. Het voordeel van sedatie is dat je als patiënt snel weer goed wakker bent. Je hoeft nog maar heel even naar de recovery en kunt dus sneller naar huis. Onder begeleiding natuurlijk.”

Sedatie als alternatief
Sedatie wordt nu in SJG Weert al toegepast bij maag-, darm- en leveronderzoeken, kleine poliklinische ingrepen bij de gynaecoloog en echo’s van het hart via de slokdarm. Sinds april dit jaar kunnen patiënten ook worden gesedeerd bij de behandeling van dichtzittende vaten (etalagebenen), een ingreep waarbij de vaatchirurg geen grote snee meer hoeft te maken. In het verleden vond deze operatie standaard onder narcose plaats op de OK, tegenwoordig gebeurt dat in de angiokamer op de afdeling Medische Beeldvorming. “Vooraf bekijken we samen of sedatie mogelijk is. De patiënt moet relatief gezond en ook goed instrueerbaar zijn”, vertelt Jordi.

Bij maag-, darm- en leveronderzoeken kreeg de patiënt tot voor kort een roesje. “Dat werd niet altijd als comfortabel ervaren. Doordat we bij sedatie ook pijnstilling geven, ervaren mensen geen pijn en blijven ze rustig liggen. En dat zorgt er weer voor dat de arts zijn onderzoek vlotter en soepeler kan uitvoeren”, aldus Maurice.

Ook kleine, gynaecologische ingrepen zoals het verwijderen van poliepen of het plaatsen van een spiraaltje gebeuren steeds vaker onder sedatie. Jordi: “Veel vrouwen ervaren lokale verdoving als stressvol en belastend. Door sedatie is er nu een prima alternatief waarbij geen volledige narcose nodig is. Datzelfde geldt voor echo’s van het hart via de slokdarm die tot voor kort zonder pijnstilling plaatsvonden.”

Tevreden patiënten
Patiënten die in SJG Weert via sedatie in slaap worden gebracht, zijn eenmaal wakker zeer te spreken over deze keuze. “Ze zijn heel blij dat ze niks hebben gemerkt van het onderzoek of de ingreep. En als alles goed gaat, kunnen ze in no time weer naar huis. Ook dát is prettig. Mensen zijn toch nerveus voor een behandeling en willen het liefst zo kort mogelijk in een ziekenhuis verblijven.”


Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 2 • september 2017 • pag. 17

Sedatie: minder stressvol voor patiënt