Samenwerking SJG Weert en Stichting Kankerpraat

16 september 2024

SJG Weert werkt sinds kort samen met Stichting Kankerpraat, een stichting die kankerpatiënten en hun naasten laagdrempelig in contact brengt met vrijwilligers die zelf een soortgelijke situatie hebben meegemaakt. De zorg voor patiënten met kanker is belangrijk voor SJG Weert. We hebben dan ook niet alleen aandacht voor de medische zorg, maar ook voor de psychische- en sociale gevolgen van de ziekte.

Impact
Als je de diagnose kanker krijgt heeft dat een grote impact op je leven, zowel voor jou als patiënt als voor je naasten. Praten over wat het met je doet kan helpen, maar dit is voor veel mensen niet makkelijk. Familie en vrienden wil je niet te veel belasten en de drempel naar professionele hulp kan heel hoog voelen. Het kan dan fijn zijn om te praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt en begrijpt wat je bedoelt. Een gesprekspartner die ver genoeg van je afstaat om open te durven praten of vragen te stellen. Deze mogelijkheid biedt Stichting Kankerpraat.

Waardevol
Stichting Kankerpraat brengt mensen die geraakt zijn door kanker in contact met vrijwilligers die zelf kanker hebben (gehad) of als naaste ervaren zijn. Via laagdrempelig telefonisch contact bieden zij een luisterend oor, (h)erkenning en praktisch advies. Stichting Kankerpraat is opgericht door Ken Driessen (28) uit Horst. Hij kreeg zelf in 2018 de diagnose van een zeldzame vorm van kanker in zijn alvleesklier en hoorde in 2022 dat genezen voor hem helaas niet meer mogelijk is. Tijdens zijn ziekteproces kwam hij telefonisch in contact met een lotgenoot en merkte hoe helpend dat voor hem was. Hij richtte Stichting Kankerpraat op. Inmiddels zijn er 10 vrijwilligers actief voor de stichting. Allemaal hebben zij zelf kanker (gehad) of hebben zij als naaste ervaren wat kanker met je doet.

“Kanker maakt een hoop emoties los. Iedereen die te maken krijgt met de ziekte kanker verdient een goede ondersteuning. Onze laagdrempelige aanpak heeft zich inmiddels bewezen gezien de vele positieve reacties die we hebben ontvangen van patiënten en naasten.”, licht Ken toe. Ook verpleegkundig specialist oncologie Miriam Geene vindt de samenwerking een waardevolle aanvulling op de zorg die SJG Weert patiënten biedt. “De herkenning die patiënten vinden is van onschatbare waarde en helpt hen in hun traject. Dat horen we ook terug in de spreekkamer.”

Aanmelding
Zorgverleners van SJG brengen vanaf nu patiënten en hun naasten in contact met Stichting Kankerpraat wanneer daar behoefte aan is. Na aanmelding neemt een vrijwilliger spoedig contact op via WhatsApp of e-mail voor het maken van een telefonische afspraak.

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Kankerpraat: www.kankerpraat.nl.

Samenwerking SJG Weert en Stichting Kankerpraat
Ellen Jeurissen, vrijwilliger bij Stichting Kankerpraat, aan de telefoon met een patiënt.