Samenwerking met Alexander Monro

10 mei 2019

Het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) en SJG Weert willen gaan samenwerken op het gebied van borstkankerzorg. De bestuurders hebben deze week een intentieverklaring getekend. Voor de regio Zuid is de intentie om in samenwerking met SJG Weert een tweede vestiging te openen, naast de AMZ-vestiging in Bilthoven (regio Midden-Nederland). Inge de Wit, bestuurder SJG Weert: "Wij zien in deze samenwerking een uitstekende mogelijkheid om de zorg voor deze patiëntengroep nog verder te verbeteren.”

Marjolein de Jong, bestuurder Alexander Monro: “Het past in onze ambitie om de gespecialiseerde borstkankerzorg, zoals in het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven, voor alle vrouwen - en mannen - in Nederland ook in de regio’s beschikbaar te maken. Voor de regio Zuid hebben we in SJG Weert een uitstekende partner met dezelfde ambities gevonden. Zij beschikken al over een sterk en betrokken borstkankerteam. De fase die we nu ingaan, heeft even tijd nodig. Ik heb er alle vertrouwen in dat het ons samen gaat lukken om een tweede vestiging van het AMZ in Weert te realiseren.”

Tweede vestiging Alexander Monro Ziekenhuis in Weert

Het Alexander Monro Ziekenhuis is het eerste gespecialiseerde ziekenhuis voor borst(kanker)zorg in Nederland. Het biedt verzekerde zorg op basis van contracten met alle zorgverzekeraars. Het ziekenhuis heeft patiënten uit het hele land. Het AMZ laat zien dat door specialisatie de kwaliteit van de borstkankerzorg sterk kan worden verbeterd. Het AMZ participeert in wetenschappelijk onderzoek en werkt continue aan de verdere verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van de borstkankerzorg. In dat kader streeft het AMZ ernaar om gespecialiseerde zorg ook in de regio’s dichter bij de patiënt te brengen.

Inge de Wit, bestuurder SJG Weert: “SJG Weert werkt volgens de gedachte ‘dichtbij wat dichtbij kan en voor het andere zoeken we de samenwerking op’. Dat geldt ook voor de borstkankerzorg. We hebben al een goede naam op het gebied diagnostiek en behandeling van borstkankerzorg. Dit komt onder andere door de kwaliteit en het multidisciplinaire karakter van het mamma-team. We wensen voor onze patiënten de beste behandeling en door samen te werken met het Alexander Monro Ziekenhuis vergroten we ons pallet enorm. Zónder dat de patiënten daarvoor onnodig ver hoeven te reizen en zoveel mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Ik denk dat dit een goed voorbeeld is van hoe samenwerking zowel de medische kwaliteit beter maakt, als ook de ervaring voor de patiënt.”

Enkele feiten over borstkanker

De zorg voor borstkankerpatiënten heeft de afgelopen jaren vooruitgang geboekt. Toch blijft verbetering van de zorg noodzakelijk. Borstkanker is al jaren de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elk jaar wordt in Nederland bij ruim 17.000 vrouwen borstkanker (inclusief voorloperstadium) geconstateerd. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 7 vrouwen borstkanker ontwikkelt. 20-25% van de nieuwe patiënten is jonger dan 50 jaar. Jaarlijks sterven er nog altijd 3.200 vrouwen aan borstkanker; dat zijn er 9 per dag.

Samenwerking met Alexander Monro