Samen tegen kindermishandeling - Herken de signalen en weet wat te doen

18 november 2024

Van 18 tot 24 november vindt de landelijke Week tegen Kindermishandeling plaats, met als thema ‘Laat me niet los. Dit thema benadrukt dat we allemaal een rol hebben in het creëren van een omgeving waarin kinderen gelukkig en veilig kunnen opgroeien. Ook in ons ziekenhuis nemen we deze verantwoordelijkheid serieus.

Colleen Vaessens, kinderarts, maakt deel uit van het multidisciplinair team tegen kindermishandeling van SJG Weert. Colleen: “Kindermishandeling is een heftig onderwerp dat in de zorg dagelijks onze aandacht vereist. Als zorgverleners moeten we alert zijn op signalen van kindermishandeling, omdat het niet altijd zichtbaar is, maar de impact op kinderen enorm is.”

Meer dan alleen fysiek geweld
Jaarlijks worden er meer dan 120.000 meldingen van vermoedens van kindermishandeling gedaan bij Veilig Thuis. Ongeveer 50 kinderen overlijden jaarlijks door de gevolgen van mishandeling of verwaarlozing. Ruim drie procent van alle kinderen in Nederland is slachtoffer van een of meerdere vormen van kindermishandeling. Dit omvat niet alleen fysiek geweld, maar ook emotionele mishandeling, getuige zijn van huiselijk geweld, bedreiging van het ongeboren kind, genitale verminking, eergerelateerd geweld, verwaarlozing en onthouding van medische zorg of onderwijs.

Wat doen we bij SJG Weert?
Als zorgmedewerkers komen we in ons dagelijks werk, maar ook privé, regelmatig in aanraking met situaties waarin kinderen gevaar lopen. Colleen: “Omgaan met signalen en vermoedens van kindermishandeling kan confronterend zijn. Daarom is het belangrijk om onze medewerkers te ondersteunen en hen een sparringpartner te bieden bij vermoedens.”

SJG Weert heeft een multidisciplinair team dat zich richt op het herkennen en aanpakken van kindermishandeling en huiselijk geweld. Dit team, bestaande uit artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners, biedt ondersteuning en advies. Colleen vervolgt: “Het signaleren van kindermishandeling is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ons team staat dagelijks klaar voor advies en scholing, zodat we samen een veiligere omgeving voor kinderen kunnen creëren.” SJG Weert volgt hierbij de meldcode van de KNMG en werkt nauw samen met de vertrouwensartsen van Veilig Thuis.

Wat kun je zelf doen?

  • Iedereen kan een rol spelen in het signaleren en voorkomen van kindermishandeling. Hier zijn enkele praktische tips:
  • Let op veranderingen in gedrag of uiterlijk van kinderen. Onverklaarbare verwondingen of sociaal isolement kunnen signalen zijn.
  • Neem de tijd om met kinderen te praten. Moedig hen aan om hun gevoelens en zorgen te delen.
  • Bied hulp aan ouders die het moeilijk hebben. Dit kan een luisterend oor zijn of praktische ondersteuning.
  • Heb je het vermoeden dat er sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld? Neem dan contact op met Veilig Thuis via 0800-2000. Je kunt de casus anoniem bespreken. Zijn de zorgen ernstig? Dan kan direct een melding worden gedaan. Het is belangrijk om zorgen over kindermishandeling of huiselijk geweld altijd serieus te nemen.

Meer informatie
Voor meer informatie over (signalen van) kindermishandeling en wat je kunt doen, bezoek de campagnewebsite, waar ervaringsverhalen en praktische tips te vinden zijn.

Samen tegen kindermishandeling - Herken de signalen en weet wat te doen
Het multidisciplinair team van SJG Weert dat zich richt op het herkennen en aanpakken van kindermishandeling en huiselijk geweld.