Ruggenprik bij de bevalling: wat je moet weten

29 januari 2021

De ruggenprik is een veelgebruikte en effectieve pijnstillingsmethode bij bevallingen. Wat houdt deze pijnstilling precies in? Hoe besluit je of je een ruggenprik wil? Onze anesthesioloog Johannes Swalve en gynaecoloog Nienke Wieringa beantwoorden de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

Hoe werkt een ruggenprik?
Anesthesioloog Swalve: “De verdovingsvloeistof van de ruggenprik, ook wel epidurale verdoving genoemd, legt de pijnsignalen in je zenuwstelsel plat. Na zo’n vijf tot vijftien minuten ervaar je minder pijn en ben je verdoofd vanaf onder je borsten. Je hebt nog controle over je spieren en kunt persen, maar door de verdoving ontspant je lichaam wat meer. Je wordt er niet suf van en maakt de bevalling dus bewust mee. Ook merkt de baby er niks van.”

Wat is een walking epidural precies?
Gynaecoloog Wieringa: “In SJG Weert bieden we als één van de weinige ziekenhuizen ook een ‘walking epidural’ aan: met deze speciale ruggenprik kun je nog gewoon lopen en zelfstandig naar de wc. Dat is een groot voordeel voor veel vrouwen.”

Hoe wordt een ruggenprik gezet?
Anesthesioloog Swalve: “Na ontsmetting en verdoving van de plek op je onderrug, plaatsten we de naald tussen de ruggenwervels. Hiervoor moet je voorovergebogen en zo stil mogelijk zitten. Door de naald wordt er een slangetje in de rug geplaatst, waardoor de verdovingsvloeistof toegediend wordt.”

Wanneer kun je kiezen voor een ruggenprik?
Gynaecoloog Wieringa: “Een ruggenprik kan alleen bij een bevalling in het ziekenhuis. Dit kan je eigen keuze zijn, of vanwege een medische indicatie. Een groot voordeel in SJG Weert is dat de anesthesioloog hiervoor naar de verloskamer komt; je hoeft dus niet zoals op veel andere plekken naar de operatiekamer toe. Als de verwachting is dat het nog meerdere uren duurt voor je kunt gaan persen en je behoefte hebt aan pijnstilling kan een ruggenprik een goede optie zijn. De verloskundige of gynaecoloog kan je hierover adviseren. Dit kun je ook voorafgaand aan de bevalling al bespreken.”

Werkt een ruggenprik altijd?
Anesthesioloog Swalve: “Meestal werkt een ruggenprik goed en snel, maar het komt voor dat de pijnstilling niet genoeg is (5% van de gevallen). Sommige vrouwen voelen bijvoorbeeld nog wel pijn aan één kant van het lichaam.”

Wat zijn nadelen van een ruggenprik?
Gynaecoloog Wieringa: “Hoewel de ruggenprik snel en effectief is, is er een aantal nadelen. Vanwege risico’s als koorts en een dalende bloeddruk houden we jou en de baby tijdens de bevalling extra goed in de gaten. Daarnaast kun je niet zelf plassen, omdat je onderlichaam vrijwel gevoelloos is. De blaas wordt geleegd met een katheter. Na de bevalling duurt het nog enkele uren voor het gevoel terug is. Dit geldt dus niet voor de walking epidural. Het nadeel van deze variant van de ruggenprik is dat het niet volledig pijnvrij maakt.”

Ruggenprik bij de bevalling: wat je moet weten