Rolls Royce in operatieapparatuur

27 september 2019

Als eerste ziekenhuis in Limburg heeft SJG Weert zijn operatiekamers uitgerust met de nieuwste en beste operatieapparatuur die er op de markt is. Met de Rolls Royce in de elektrochirurgie, zoals dit revolutionaire concept ook wel wordt genoemd, kan de snijdend specialist patiënten ultraveilig en met nóg grotere precisie opereren en blijft het bloedverlies tijdens de ingreep tot een minimum beperkt. De nieuwe apparatuur wordt gebruikt bij alle voorkomende ingrepen.

Bij elektrochirurgie doen elektrisch opgewekte microvonkjes het snijwerk zonder dat er een mes aan te pas komt. Met dezelfde elektrische warmte worden vaatjes in het operatiegebied direct dicht gebrand zodat er nauwelijks bloedverlies ontstaat. Afzonderlijke bloedingen kunnen eveneens met behulp van deze warmte worden gestelpt.

De nieuwste diathermieapparatuur die SJG Weert eerder dit jaar in gebruik heeft genomen op de zes OK’s, maakt het mogelijk om nóg nauwkeuriger te werken. Dat komt de patiënt alleen maar ten goede. “Zeker bij plastische chirurgie waar je met name aan de huid opereert, is voorzichtigheid geboden. Om huidbeschadiging te voorkomen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk bloedvaatjes intact blijven en wondjes optimaal kunnen genezen. Dit nieuwe apparaat maakt dat mogelijk. Het geeft exact de hoeveelheid stroom af die nodig is om weefsel door te snijden en vaatjes dicht te branden. Zo blijven eventuele beschadigingen tot een minimum beperkt en bereik je een optimaal esthetisch resultaat”, zegt plastisch chirurg Jeroen Schots.

Voordeel is ook dat twee specialisten tegelijkertijd gebruik kunnen maken van het hetzelfde apparaat zodat patiënten sneller en efficiënter kunnen worden geholpen. Denk aan een borstoperatie waar bij de oncologisch chirurg de borst amputeert en de plastisch chirurg met dezelfde apparatuur de borst direct reconstrueert.

De nieuwe software is zo geavanceerd dat de chirurg vooraf precies de gewenste uitkomst van de operatie kan instellen. “De apparatuur blinkt uit in bedieningsgemak”, vertelt Linda McWilliams, coördinator medische hulpmiddelen van SJG Weert. “Alle bekende operaties zijn op naam voorgeprogrammeerd in een menu. Alle instrumenten, die bij een ingreep gebruikt worden, staan afgebeeld op het bedieningsscherm, voorzien van de juiste parameters, specifiek voor een bepaalde chirurgische ingreep. Elke handeling is daarmee in beeld en in volledige controle. Dit voorkomt fouten. Het nieuwe concept is ook een stuk efficiënter. Vroeger moesten we vaak apparatuur aanschaffen voor een bepaald type operatie. Het nieuwe apparaat, zes stuks in totaal, is geschikt voor alle ingrepen, zowel laparoscopisch via de kijkbuis als de klassieke operaties waarbij een grotere snee gemaakt moet worden.”


Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 2 • september 2019 • pag. 11

Rolls Royce in operatieapparatuur