Polikliniekassistenten: een belangrijke schakel tussen patiënt en arts

8 mei 2024

Naam: Wendy Rijkers (45)
Woonplaats: Altweerterheide
Functie: polikliniekassistent poli neurologie

“Na een carrière van 21 jaar als verzorgende-IG bij het Groene Kruis begon ik in 2020 aan een nieuwe uitdaging. Een baan met meer regelmaat op de polikliniek van SJG Weert. Leergierig als ik ben heb ik vervolgens de opleiding tot doktersassistent gevolgd. Dat is nou het mooie aan dit ziekenhuis. Je krijgt de ruimte om jezelf te ontwikkelen. Om te groeien in je vak. Daarbij kon ik de geleerde vaardigheden direct in praktijk brengen.

Als polikliniekassistent op de poli neurologie sta ik weliswaar niet aan het bed, maar kan ik voor patiënten toch serieus het verschil maken. Als schakel tussen patiënt en behandelend arts zorg ik ervoor dat het zorgtraject soepel verloopt. Ik sta patiënten te woord aan de balie en aan de telefoon. Ik vraag en vraag door, geef informatie en beantwoord vragen, raadpleeg de dokter als het nodig is en koppel de informatie vervolgens weer terug naar de patiënt. En dat alles in een fijn en hecht team waarin de neurologen en polikliniekassistenten als gelijken naast elkaar staan. Niemand voelt zich meer dan een ander, samen zijn we een geoliede machine. Er wordt hard gewerkt, maar er is ook ruimte voor humor. Ook dát vind ik belangrijk in mijn werk.”

Naam: Sükran Yumusak (25)
Woonplaats: Weert
Functie: polikliniekassistent kindergeneeskunde en gynaecologie

“Tijdens mijn werk als verpleegkundige in de wijk kwam ik er achter dat ik liever op een andere manier voor patiënten wil zorgen. Niet meer met de handen aan het bed, maar als ondersteunende kracht van de artsen op de polikliniek. Vandaar dat ik heb gekozen voor een carrière als doktersassistente. Een baan met meer regelmaat die ook beter te combineren valt met mijn privéleven.

Mijn keuze voor SJG Weert was snel gemaakt: een klein ziekenhuis waar je elkaar als collega’s snel en makkelijk kunt vinden. In mei vorig jaar ben ik begonnen op de poli kindergeneeskunde en sinds november draai ik ook mee op de polikliniek gynaecologie. Obstetrie en kinderen hebben mij altijd geïnteresseerd; nieuw en jong leven.

Het werk op de poli voldoet volledig aan mijn verwachtingen. Ik beantwoord telefonische vragen van patiënten, beoordeel de medische urgentie, geef gezondheidsvoorlichting en verzorg de administratie. Het is ontzettend leuk en afwisselend werk. De artsen en collega-assistenten met wie ik samenwerk denken écht met je mee en zijn erg aardig en toegankelijk. We zijn een team. Dit maakt dat ik het ontzettend naar mijn zin heb in het ziekenhuis. Ik heb mijn plek gevonden.”

Naam: Petra Vaes (52)
Woonplaats: Altweerterheide
Functie: polikliniekassistent neurologie

“Mensen denken nog wel eens dat je als polikliniekassistent alleen maar met de administratie bezig bent. Dat beeld klopt niet. Aan uitdagingen geen gebrek. Je moet sociaal en communicatief vaardig zijn en je goed kunnen inleven in de patiënt. Patiënten zijn vaak bezorgd omdat ze niet weten wat er aan de hand is. Dat betekent dat je aan de telefoon goed moet doorvragen om de klachten eruit te filteren zodat de arts een duidelijk beeld krijgt en de patiënt snel kan helpen. En dat is niet alles. Als schakel tussen arts en patiënt moet je goed kunnen multitasken. In hectische situaties bewaak je het overzicht en stel je prioriteiten.

Voordat ik in 2020 op de polikliniek begon, werkte ik dertig jaar als verpleegkundige. De eerste tien jaar in het ziekenhuis op de afdeling neurologie, daarna als verpleegkundige in de wijk. Ook als polikliniekassistent kan ik mijn zorghart laten spreken, heb ik gemerkt. Ik vind het belangrijk dat patiënten gehoord worden. Dat ze het gevoel hebben dat ze bij ons terechtkunnen met hun vragen en zorgen. Omdat we een goed team vormen, krijgen we veel voor elkaar. Als polikliniekassistent hoef je je echt geen grijze muis te voelen. En al helemaal niet in dit ziekenhuis. Buiten het werk op de poli zijn er diverse projecten en werkgroepen waar je je voor kunt aanmelden. In SJG Weert krijg je de ruimte om te groeien.”

Ook geïnteresseerd in een rol als polikliniekassistent? Bezoek onze vacaturepagina en ontdek de mogelijkheden!


Gezondheidskrant SJG Weert - mei 2024 - nummer 1 - pagina 9

Polikliniekassistenten: een belangrijke schakel tussen patiënt en arts
v.l.n.r. Wendy Rijkers, Sükran Yumusak en Petra Vaes