Poli Oogheelkunde is klaar voor de toekomst

22 januari 2019

Nu de bevolking in deze regio sterk vergrijst, komen ook steeds meer ouderen met oogklachten naar SJG Weert. De polikliniek Oogheelkunde is er helemaal op voorbereid. Dankzij een slimme, efficiënte manier van werken en een intensieve samenwerking met het academisch ziekenhuis in Maastricht kunnen patiënten in Weert rekenen op de beste oogzorg en worden ze snel geholpen.

Sinds 2015 is de oogheelkundige praktijk van SJG Weert onderdeel van de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde van Maastricht UMC+. Voor patiënten in de regio Weert biedt dat grote voordelen. De drie oogartsen in Weert – Igor Lundqvist, Tjerk Feenstra, Caroline Slangen – hebben direct toegang tot de nieuwste, academische kennis en oogheelkundige expertise. “Voor aanvullend advies rond complexere oogaandoeningen kan ik meteen schakelen met mijn collega-specialisten. De patiënt hoeft dus alleen naar Maastricht als dat medisch gezien echt nodig is. Bijvoorbeeld voor operaties aan het netvlies, uitgebreide ooglidchirurgie of een hoornvliestransplantatie. Na de ingreep in Maastricht zien we de patiënt voor de medische controles en nazorg weer gewoon terug in zijn eigen vertrouwde ziekenhuis in Weert”, vertelt oogarts Caroline Slangen.

Sterk in basiszorg
De meest voorkomende oogaandoeningen worden door de oogartsen in SJG Weert behandeld. Denk aan staaroperaties, injecties bij macula degeneratie (slijtage van de gele vlek in het oog) of het laseren van de ogen bij nastaar. Bij glaucoom, een beschadigde oogzenuw als gevolg van een verhoogde oogdruk, start de behandeling in Weert met oogdruppels. “Als de oogdruk daarmee nog niet onder controle is, verwijzen we patiënten voor een laserbehandeling of operatie naar Maastricht. Voor de controles kunnen ze vervolgens weer gewoon in Weert terecht”, aldus de oogarts.

Optometristencarrousel
Om het toenemende aantal patiënten met oogklachten snel en goed te kunnen helpen, heeft de poli Oogheelkunde in Weert de zorg strak georganiseerd in een zogeheten carrouselmodel. De drie oogartsen hoeven nieuwe patiënten op de poli niet meer, zoals vroeger, in hun eentje te beoordelen. Ze worden ondersteund door drie hbo-opgeleide optometristen. De optometrist bespreekt met de patiënt de klachten en beoordeelt via gedegen onderzoek wat er met het oog aan de hand is. In ditzelfde consult schuift vervolgens de oogarts aan om de diagnose te stellen en het behandelvoorstel te bespreken. Vervolgens legt de optometrist alles nog eens rustig uit en wordt de patiënt voorbereid op de behandeling. “De patiënt heeft dus na één uitgebreid consult duidelijkheid. Hij kan gewoon in dezelfde kamer blijven zitten, de oogarts maakt een rondje”, zo licht Caroline Slangen de optometristencarrousel toe.

Antwoord op de vergrijzing
Bij controleafspraken worden de oogartsen ondersteund door technisch oogheelkundig assistenten. Voordat de patiënt bij de oogarts komt, is het voorbereidend werk (denk aan oogmetingen of het toedienen van oogdruppels) al gedaan. Caroline Slangen: “Door deze efficiënte manier van werken zijn mensen sneller aan de beurt, is er volop ruimte om de klachten te bespreken en vragen te stellen en kunnen wij als oogartsen in dezelfde tijd veel meer patiënten zien en behandelen. Daarmee hebben we een passend antwoord op de vergrijzing in deze regio. De poli Oogheelkunde in Weert is klaar voor de toekomst.”


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 3  •  december 2018  •  pag. 9

Poli Oogheelkunde is klaar voor de toekomst