Physician assistant Lars Hellemons ‘Een klein ziekenhuis vol opleidingskansen’

25 maart 2022
AFDELING BELICHT

Als patiënt of bezoeker van SJG Weert zie je maar een fractie van wat er in ons ziekenhuis dagelijks gebeurt. Daarbij zijn natuurlijk niet alle medewerkers en hun taken bij iedereen bekend. In deze aflevering van 'Afdeling Belicht' maken we kennis met Lars Hellemons (29), physician assistant (PA) chirurgie en orthopedie.

Wat doet een physician assistant?
“Een PA behandelt zelfstandig patiënten onder supervisie van een medisch specialist. In mijn geval zijn dat de chirurgen en orthopedisch chirurgen. Ik neem de laagcomplexe, specialistische zorg voor mijn rekening. In de ochtend ben ik in de kliniek, dan loop ik visite op de verpleegafdelingen chirurgie en orthopedie. Zoals de zaalarts vroeger deed. ’s Middags draai ik mijn polispreekuur of verricht ik kleine ingrepen in de poliklinische operatiekamer.”

Waarom is deze functie in het leven geroepen?
“Door de sterk toegenomen zorgvraag zijn de medische taken een tijd geleden opnieuw tegen het licht gehouden en verdeeld. Landelijk is toen besloten om medisch specialisten te ontlasten door de minder complexe taken uit te besteden. Hieruit zijn twee nieuwe BIG-geregistreerde beroepen voortgekomen: physician assistant en verpleegkundig specialist. Beiden hebben grotendeels dezelfde bevoegdheden en mogen laagcomplexe, medische handelingen verrichten. Ze zijn alleen verschillend opgeleid. Waar de PA het brede medisch-specialistische vakgebied bestrijkt, heeft de verpleegkundig specialist zich toegelegd op een specifiek onderdeel, zoals bijvoorbeeld de borstkankerzorg. Naast mij werken er bij SJG Weert nu PA’s bij geriatrie, neurologie en reumatologie en op de intensive care.”

Hoe word je PA?
“Wat je nodig hebt, is een hbo-diploma in de gezondheidszorg en minimaal twee jaar werkervaring, gevolgd door een Masteropleiding tot Physician Assistant (MPA). Zelf werkte ik tot voor kort als fysiotherapeut. Via deze aanvullende opleiding wilde ik een  verdiepingsslag maken. Daarvoor was ik vier dagen in de week in het ziekenhuis waar ik intern werd opgeleid en één dag in de week ging ik naar de HAN in Nijmegen.”

Wat maakt jouw werk zo mooi?
“Binnen de afspraken die we in het ziekenhuis samen hebben gemaakt over mijn werkzaamheden en bevoegdheden mag ik heel veel doen. Daarbij heb ik dagelijks contact met zowel patiënten als mijn collega-specialisten. Ik sta er tussenin, dat is leuk en geeft veel voldoening. Mensen vergeten nog wel eens hoeveel carrièremogelijkheden een klein ziekenhuis als SJG Weert te bieden heeft. Doordat de lijnen kort zijn en je veel minder lagen hebt dan in een groot, academisch ziekenhuis kun je heel snel en eenvoudig leren. Zowel van de dokters als verpleegkundigen om je heen. Dat maakt het opleidingsklimaat bijzonder goed en ook nog eens prettig. Ik ervaar het elke dag: de kwaliteit van de mensen die hier werken is écht hoog.”


Gezondheidskrant SJG Weert - april 2022 - nummer 1 - pagina 13

Physician assistant Lars Hellemons ‘Een klein ziekenhuis vol opleidingskansen’
In de ochtend loopt Lars visite op de afdeling en ’s middags draait hij zijn eigen polispreekuur of verricht hij kleine ingrepen in de poliklinische operatiekamer.