De overgang (menopauze) is een natuurlijk proces dat elke vrouw op een bepaald moment in haar leven doormaakt, maar voor velen blijft het een lastig en vaak taboe onderwerp. “Veel vrouwen denken dat de klachten die met de overgang gepaard gaan 'erbij horen' en dat ze er zelf doorheen moeten gaan. Dat is een misverstand.”, zegt Marije van de Water, gynaecoloog bij SJG Weert. “De overgang hoeft geen fase te zijn waar je alleen doorheen gaat, vooral niet als de klachten je dagelijks functioneren sterk beïnvloeden”. De Week van de Overgang, die jaarlijks van 8 tot en met 14 april plaatsvindt, is een belangrijk moment om aandacht te besteden aan de impact van overgangsklachten.
Overgangsklachten
Overgangsklachten kunnen variëren van opvliegers en slaapproblemen tot stemmingswisselingen en fysieke ongemakken zoals vaginale droogheid, spier- en gewrichtspijn. Deze klachten kunnen niet alleen je dagelijkse leven beïnvloeden, maar ook je emotionele welzijn. Helaas worden ze vaak niet herkend, zowel door vrouwen zelf als door hun omgeving. Zo komt het voor dat overgangsklachten onterecht als burn-out worden bestempeld, waardoor vrouwen niet de juiste begeleiding krijgen om hun klachten effectief aan te pakken.
Wat kun je zelf doen om klachten te verminderen?
De volgende tips kunnen helpen om overgangsklachten te verminderen:
- Gezonde voeding, voldoende beweging en stoppen met roken kunnen helpen om de overgangsklachten te verminderen en het lichaam sterker te maken.
- Zorg voor een vast slaapritme. Vermijd cafeïne en alcohol in de avond, omdat deze stoffen slaapproblemen kunnen verergeren.
- Mindfulness, yoga of ademhalingsoefeningen kunnen stress verminderen en helpen om stemmingswisselingen beter te reguleren.
- Bij vaginale droogheid kunnen glijmiddelen verlichting bieden. Ook is er op doktersrecept oestrogeencrème verkrijgbaar als de klachten het dagelijks leven structureel beïnvloeden.
Wanneer is het tijd om hulp te zoeken?
Hoewel veel klachten vanzelf kunnen verminderen, verdwijnen ze niet altijd. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en tijdig hulp te zoeken wanneer de klachten aanhouden of te zwaar worden. De huisarts kan je adviseren over behandelmogelijkheden, zoals hormoontherapie of niet-hormonale medicatie. In sommige gevallen is een verwijzing naar de poli gynaecologie nodig, bijvoorbeeld bij:
- Zeer heftige of aanhoudende klachten die het dagelijks leven verstoren.
- Onregelmatig bloedverlies na de laatste menstruatie.
- Vroegtijdige menopauze (voor je 40e).
- Verdachte gynaecologische aandoeningen.
- Andere aandoeningen in je voorgeschiedenis die de behandeling gecompliceerd maken voor de huisarts.
Menopauzespreekuur
Bij SJG Weert bieden we een speciaal menopauzespreekuur aan. Tijdens dit spreekuur luisteren de gynaecoloog en een gespecialiseerde menopauzeverpleegkundige naar jouw klachten, krijg je advies op maat over leefstijlaanpassingen en stellen zij samen met jou een persoonlijk behandelplan op. Vervolgens word je jaarlijks gecontroleerd en krijg je – te zijner tijd – hulp bij het afbouwen van je behandelplan. Deze aanpak kan helpen om je klachten te verlichten of zelfs volledig te laten verdwijnen, zodat je je weer vitaal en in balans voelt. Wil je hier gebruik van maken? Vraag je huisarts dan om een verwijzing.