Artrose in de knie of heup komt veel voor. Na een leeftijd van 50 jaar heeft bijna 50 procent van de mensen artrose. Niet iedereen wordt er echter door beperkt in het dagelijks leven. Een deel van de mensen krijgt wel last. Maar wat is artrose eigenlijk? Onze orthopedisch chirurg Frank Rahusen legt het uit.
“Artrose is een aandoening van het gewrichtskraakbeen. Een gewricht bestaat uit twee boteinden die bekleed zijn met kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat je gewricht soepel kan bewegen en werkt schokdempend. Bij artrose raakt het kraakbeen beschadigd. Het wordt steeds dunner, zachter en slechter van kwaliteit. Zie het als de scheuren in het leer van een stoel waar je op zit. De dempende functie gaat verloren en de scheuren worden steeds erger. De klachten van artrose zullen dus met de tijd verergeren en je dagelijks leven negatief beïnvloeden.
Het gewricht kan door artrose minder belast worden. Er ontstaan pijnklachten en zwelling. Deze klachten kunnen deels opgevangen worden met beweegadviezen, pijnmedicatie en uiteindelijk pijnstillende injecties. Bij een bepaalde mate van artrose is de enige behandelmogelijkheid echter het vervangen van het volledige gewricht door een kunstgewricht, een knie- of een heupprothese. Of we deze operatie adviseren, hangt onder andere af van de mate van klachten in het dagelijkse leven. Gelukkig valt hiermee goed te leven en hebben we tegenwoordig veel ervaring met dit soort ingrepen.”