Orthopeed Den Teuling over zijn drijfveren

20 april 2021

‘Een eerlijk advies, daar heeft de patiënt het meest aan’

“Laatst kwam er een man met artroseklachten op mijn spreekuur. Hij vertelde hoe blij hij was met de manier waarop ik zijn moeder had behandeld. Ik wist gelijk over wie hij het had. Een dame van 89. Hartstikke vitaal. Ze deed alles nog zelf, al had ze veel last van haar versleten heup. ‘Ze is weer dolgelukkig’, vertelde haar zoon twee weken na de heupoperatie. ‘Mijn moeder loopt al zonder krukken en staat aan het aanrecht te koken alsof er niks is gebeurd.’

Ervaringen als deze wennen nooit, zo verzekert Joost den Teuling. Sterker nog: ze zijn de reden waarom hij na zijn opleiding geneeskunde besloot om zich te gaan bekwamen in het vak van orthopedisch chirurg. Het was de combinatie die hem aantrok. “Mensen helpen met een medisch probleem. En met je handen werken. Die twee dingen komen samen in de orthopedie. Je bent heel persoonlijk, praktisch en doelgericht bezig. Door een pijnlijk bot of gewricht te opereren, kun je serieus van waarde zijn en iemands leven weer kleur geven. Dat voelt goed.”

Persoonlijke wensen
Op het spreekuur van de orthopeden in SJG Weert komen jaarlijks zo’n 6000 nieuwe patiënten. Mensen van alle leeftijden, met uiteenlopende klachten aan het bewegingsapparaat. En met hun eigen wensen en verwachtingen. De een wil weer zonder pijn kunnen sporten, de ander is al blij als hij w eer zelfstandig de trap op kan. En waar bij de een de gewrichtsklachten geleidelijk aan verergeren, ervaart een ander juist een snelle achteruitgang. “Wat hen vergelijkbaar maakt, is dat ze niet ziek zijn, maar een medisch probleem hebben”, zegt Joost. “En dat proberen we hier zo goed en zo snel mogelijk op te lossen. Dat doen we door vriendelijk, maar ook duidelijk te zijn. Niet om de brei heen draaien, maar eerlijk advies geven. Daar heeft de patiënt het meest aan.”

Medisch kunstje
Denk niet dat een orthopedisch chirurg alleen maar in de operatiekamer staat. Het tegendeel is waar. Nog geen tien procent van alle nieuwe artrosepatiënten gaat in het eerste jaar na de diagnose onder het mes. Een ingreep (lees: gewrichtsvervangende knie- of heupprothese) komt pas in beeld wanneer andere alternatieven zoals fysiotherapie, medicatie en pijnstillende injecties geen oplossing meer bieden en de patiënt ernstig wordt beperkt in zijn dagelijks functioneren. “Een operatie zien wij als het sluitstuk. Daarbij is het natuurlijk gewoon een medisch kunstje. Ervaring en techniek is belangrijk, maar de zorg en begeleiding eromheen vinden we in SJG Weert nog veel belangrijker. Dat is de meerwaarde die we als ziekenhuis bieden. Waar het om gaat, is dat we samen tot een keuze komen die de kwaliteit van leven bevordert. Een plan waar de patiënt echt mee geholpen is. Zoals die vitale mevrouw van 89 die zo snel na de operatie weer haar gewone leven kan oppakken. Zoals gezegd: dat went nooit. Dat blijft prachtig.”

Over het orthopedisch team
De vier orthopedisch chirurgen van SJG Weert behandelen bijna alle voorkomende klachten aan het bewegingsapparaat. Van botbreuken tot artrose in de knie, heup of schouder en van aangeboren heupafwijkingen tot van scheurtjes in de kruisbanden en meniscus; de vakgroep verzorgt nagenoeg het hele pakket aan orthopedische behandelingen voor patiënten van alle leeftijden en maakt daarbij gebruik van de nieuwste technieken.

Gezondheidskrant SJG Weert - april 2021 - nummer 1 - pag. 5

Orthopeed Den Teuling over zijn drijfveren