Zorgen is zoveel meer dan medisch handelen. In een klein ziekenhuis als SJG Weert begrijpen we dit als geen ander. Zorgen gaat over mensen en vraagt dus om warmte en genegenheid. Oftewel: je helpt een ander zoals je zelf geholpen wil worden. Tender, Love en Care (TLC) heet dat in het Engels. In Weert noemen we dat zorgen vanuit het hart. In deze eerste aflevering vertelt orthopedisch chirurg Frank Rahusen wat dit voor hem betekent.
“Laatst werd er een jongetje binnengebracht. Hij had zijn pols gebroken op zijn verjaardag en moest geopereerd worden. Ik dacht: daar gaan we iets bijzonders voor doen. Toen de jongen door de klapdeur de operatiekamer inkwam, klonk uit de speaker het “Lang zal hij leven’ en stonden we met het hele OK-team voor hem te klappen en zingen. Je had zijn gezicht moeten zien. Eenmaal wakker op de uitslaapkamer lag er, zoals ik hem had beloofd, een Chocotoff klaar. Ik zeg je: die jongen is nooit meer bang voor witte jassen.”
Frank Rahusen is geen dokter geworden om vinkjes te zetten achter de operaties die hij met succes heeft uitgevoerd. De orthopedisch chirurg koos voor de zorg omdat hij van betekenis wil zijn voor een ander. Zorgen vanuit het hart, noemt hij dat. En dat is helemaal niet ingewikkeld. “Bij elke patiënt die met een orthopedische hulpvraag op mijn spreekuur komt, stel ik mezelf de vraag: hoe zou ik in deze situatie mijn moeder behandelen. Wat zou ik haar adviseren? Hoe zou ik haar voorbereiden op een ingreep?”
Een operatie is voor dokter Rahusen zoveel meer dan het kundig uitvoeren van een medische handeling. “Een ingreep is voor mij pas geslaagd als de patiënt zich begrepen en op zijn gemak voelt in het ziekenhuis, voorspoedig herstelt en helemaal tevreden is over de behandeling.”
Zorgen met aandacht
Zoals zo vaak in het leven, zijn het de kleine dingen die het verschil maken. Een hand op de schouder. Een geruststellend woord. Even de partner bellen dat alles goed is gegaan. “Als ik weet dat een patiënt een zware tijd achter de rug heeft, begin ik niet meteen over zijn knie of heup. Dan vraag ik eerst hoe het thuis gaat. Achter elk ziektebeeld zit een mens, laten we dat alsjeblieft niet vergeten. Een tijdje geleden hielp ik een oudere vrouw. Ze was hartstikke bang voor haar knieoperatie. Ik vroeg haar: ‘Waar wordt u rustig van?’. ‘Ik vind het Ave Maria zo mooi’, zei ze. En zo geschiedde. Terwijl ik haar opereerde, was zij aan het luisteren.” Zorgen met aandacht. Voor Frank Rahusen is het de gewoonste zaak van de wereld.
Gezondheidskrant SJG Weert - mei 2023 - nummer 1 - pagina 15