‘Orthopedie à la carte’: uw specialist adviseert, u kiest

23 december 2019Orthopedie

“Dit ziekenhuis heeft het begrepen”

Wie last heeft van chronische pijn aan de knie of heup kan in het Artrose Centrum van SJG Weert kiezen uit een scala aan hoogwaardige behandelingen. In nauw overleg met uw behandelend arts bepaalt u zelf welke mogelijkheid in het artrosemenu het beste bij u past. “Elke stap in het behandeltraject vraagt om maatwerk”, zegt orthopedisch chirurg Joost den Teuling.

Jaarlijks vinden enkele duizenden nieuwe patiënten met slijtageklachten of botbreuken aan de knie of heup hun weg naar het Artrose Centrum van SJG Weert. Als gevolg van de vergrijzing worden dat er elk jaar meer. Na een uitvoerige intake bij de gespecialiseerd orthopedieverpleegkundige en een lichamelijke screening door de orthopedisch chirurg hoort de patiënt welke behandeling het meest geschikt is. Waar bij een gebroken heup of knie direct een operatie volgt, is bij artrose opereren juist de laatste optie. “Bij slijtage van de knie of heup komt een orthopedische ingreep pas in beeld wanneer andere alternatieven zoals medicatie, fysiotherapie en pijnstillende injecties geen oplossing meer bieden en de patiënt serieus wordt beperkt in zijn dagelijks functioneren. Het uitgangspunt is dat we samen tot een verstandige keuze komen. Meestal hebben mensen al een heel traject achter de rug voordat ze bij ons komen en kunnen we snel overgaan tot een operatie. Indien gewenst natuurlijk. De patiënt beslist zelf wat er gebeurt”, vertelt Joost den Teuling.

Nieuwe operatietechniek
Ook als het op opereren aankomt, heeft de patiënt in SJG Weert een ruime keuze aan moderne behandelingen. Bij artrose van de heup maakt de orthopedisch chirurg sinds vorig jaar gebruik van een nieuwe techniek - de zogeheten ‘voorste benadering’ - waarbij de heup via een incisie aan de voorzijde wordt geopereerd. Dit versnelt het herstel en zorgt er bovendien voor dat de heup nóg minder makkelijk uit de kom gaat. De nieuwe operatietechniek is niet voor iedereen geschikt. “Op de poli bekijken we of de patiënt hiervoor in aanmerking komt. Is dat niet het geval dan hebben we met de ‘achterste benadering van de heup’ een uitstekend alternatief ”, zegt de orthopedisch chirurg die zijn collega’s Frank Rahusen, Armin Supit en Wilmar de Goede ook gaat inwijden in de nieuwe techniek.

Keuzes voor de knie
Bij artrose in de knie bieden de orthopeden het volledige palet aan behandelingen. “Afhankelijk van de diagnose en de ernst van de klachten kunnen we het kniegewricht geheel of gedeeltelijk vervangen. Een volledige knieprothese, een halve kunstknie’ aan de binnenkant of de buitenk ant, een prothese tussen de knieschijf en het bovenbeen, een standscorrec tie of het vervangen van een oude knieprothese; het is allemaal mogelijk. Wat goed is, daar blijven we vanaf, zo luidt onze stelregel. Als de binnenkant van de knie nog gezond is, raden we aan om alleen de buitenkant te vervangen. Het plaatsen van ‘een halve knieprothese aan de buitenkant’ doen we als een van de weinige ziekenhuizen in Zuid-Nederland. Voor patiënten zeker een voordeel omdat een halve knieprothese sneller herstelt.”

Opname of dagbehandeling
De veiligheid van de patiënt gaat voor SJG Weert natuurlijk boven alles. In het hele traject, vanaf de verwijzing door de huisarts tot en met het ontslag en de nazorg thuis, zijn daarom alle medische stappen, afspraken en beoordelingsmomenten vastgelegd in een protocol. Op die manier wordt er niets aan het toeval overgelaten en weet iedereen precies wat hij moet doen.

Hoewel de meeste mensen na een heupoperatie een nachtje in het ziekenhuis blijven, worden steeds meer patiënten in dagbehandeling geopereerd. Als dat veilig en medisch verantwoord is natuurlijk. Frank Rahusen licht toe: “Mensen die vitaal zijn en bij wie we geen complicaties verwachten, bieden we vooraf deze keuze. Aan het einde van de operatiedag bekijken we dan hoe het gaat. Als de pijn onder controle is, de wond niet meer lekt en de patiënt goed zelfstandig kan lopen, mag hij naar huis. Wie liever geen dagbehandeling wil, blijft gewoon een nachtje in het ziekenhuis, geen enkel probleem. Voor operaties aan de knie geldt in de toekomst hetzelfde. Een volledige knieprothese gaan we straks ook in dagbehandeling plaatsen, mits de patiënt dat zelf wil en zijn gezondheid en thuissituatie dat toelaten. Ook hiervoor geldt: het is maatwerk.”

À la carte
Het maken van de juiste keuze begint bij goede informatie. De vakgroep orthopedie verzorgt daarom bijna maandelijks een voorlichtingsavond om nieuwe patiënten met artrose grondig voor te bereiden op een operatie. Joost den Teuling: “Vergelijk het met de menukaart in een restaurant. Wij stellen de gerechten samen en vertellen wat u kunt verwachten. Als patiënt kiest u van de kaart.”


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 3  •  december  2019  •  pag. 9

‘Orthopedie à la carte’: uw specialist adviseert, u kiest