Oplossing voor chronisch verstopte neus

31 januari 2015

Steeds meer patiënten met een chronisch verstopte neus kloppen aan bij het ziekenhuis in Weert.

Weertenaar Jean-Paul Haenen: “Tot voor kort had ik een chronisch verstopte neus, nooit ging ik de deur uit zonder zakdoek en ’s nachts lag ik regelmatig te snurken. Helemaal erg was het in de zomer, ik had last van hooikoorts. Als ik voorover boog, drupte het water uit mijn neus en dat kon drie tot vier maanden duren. Je kunt beter een week doodziek zijn dan zo lang hooikoorts hebben.”


“Je zou het misschien niet zeggen, maar een verstopte neus kan je dus flink in beslag nemen. Bij mij een half leven. Ik had nooit kunnen denken dat een eenvoudige operatie in SJG Weert de oplossing zou bieden. Een paar maanden geleden hoorde ik van de speciale behandeling in het ziekenhuis en nadat ik me had laten informeren heb ik bijna meteen ja gezegd.”

Snurken
“De ingreep viel enorm mee, in totaal duurde alles niet meer dan twintig minuten. Je krijgt een verdovende zalf, daarna een soort tandartsspuitje. Je voelt er niks van. Vlak na de behandeling leek het alsof ik snotverkouden was van het ene op het andere moment en dat heeft een paar weken geduurd. Precies zoals de dokter me vooraf had gezegd.”

“Nu zijn we acht weken verder en het gevoel van verkoudheid is voorbij en belangrijker is dat ik de eerste verbeteringen merk. Vroeger spande ik vaak mijn neusvleugels aan om echt goed te kunnen ademen. Nu kan ik goed ademen zonder dat ik er iets voor hoef te doen. Ook het sporten gaat beter, ik adem makkelijker door m’n neus uit en een paar dagen geleden zei mijn vrouw dat het snurken ook minder wordt. Ik ben heel benieuwd hoe het straks in de zomer gaat en of de hooikoorts is afgenomen. Dat moet wel; de dokter heeft de onderste neusschelp verkleind en dat is de grootste producent van snot.”

Vrijuit
“Ja, ik praat vrijuit over het onderwerp. Anderen vinden dat niet makkelijk, dat begrijp ik goed. Maar ik ga het wel vaker doen. Meer mensen moeten weten van deze behandeling. Zo denk ik aan een kennis van mij, die de hele tijd zijn neus ophaalt. Ik ga hem het advies geven om eens naar het ziekenhuis in Weert te gaan. Misschien wordt hij in eerste instantie wel boos, maar zal hij me later bedanken."


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 1  •  januari 2015  •  pag. 5

Oplossing voor chronisch verstopte neus