Voor een verzakkingsoperatie of het plaatsen van een bandje bij ongewild urineverlies hoeft u in SJG Weert meestal niet meer onder algehele narcose. Steeds vaker gebeuren deze ingrepen onder sedatie (een roesje) in dagbehandeling. Gynaecoloog Nienke Wieringa legt uit wat dit betekent en wat de voordelen zijn voor u als patiënt.
Wanneer spreken we van een verzakking?
“Bij een verzakking zit de blaas, darm of baarmoeder niet meer goed op z’n plaats. De spieren en het bindweefsel in de bekkenbodem zijn beschadigd of opgerekt waardoor ze onvoldoende ondersteuning bieden. We zien dit vooral bij vrouwen na de overgang, maar het komt ook voor na de bevalling of als gevolg van zware, fysieke belasting. Een verzakking kan klachten geven bij het plassen, poepen of vrijen. Het voelt alsof er een bal tussen je benen zit.”
Wanneer is een operatie nodig?
“Als bekkenfysiotherapie niet tot verbetering leidt, zijn er nog twee behandelmogelijkheden. De meeste vrouwen zijn geholpen met het plaatsen van een ring (pessarium) in de vagina die de verzakking van de blaas of darm langzaam terugduwt. Dat doen we op de polikliniek, doet geen pijn en is in no time gebeurd. Soms is er een operatie nodig waarbij we de verzakte blaas of darm weer op de juiste plek zetten.”
Een verzakkingsoperatie gebeurt steeds vaker onder sedatie. Wat houdt dat in?
“Sedatie noemen we ook wel lichte narcose. U slaapt, net als bij een volledige narcose, en krijgt dus niets mee van de ingreep. Maar het slaapmedicijn dat u krijgt toegediend, is lichter. Tijdens de ingreep blijft u bovendien zelfstandig ademen. De slaapmedicatie combineren we met een lokale verdoving van het operatiegebied. Die extra pijnstilling werkt heel goed.
Soms is er sprake van urineverlies bij hoesten, niezen of springen. Hoe ziet die behandeling eruit?
“Bij deze ingreep, die een kwartiertje duurt, plaatsen we een kunststof bandje onder de urinebuis. Zo kan de urine er minder gemakkelijk door als de druk in de buik toeneemt bij het lachen, hoesten of niezen. Ook deze ingreep doen we onder sedatie.”
Wat is het voordeel van sedatie?
“Sedatie is minder ingrijpend dan algehele narcose. Doordat u lichtere medicijnen krijgt, is de kans kleiner dat u zich na de ingreep suf of misselijk voelt en gaat het herstel sneller.
Vroeger werden patiënten bij een verzakkingsoperatie drie tot vijf dagen opgenomen. Tegenwoordig hoeft u in de meeste gevallen zelfs geen nacht meer in het ziekenhuis te blijven. U komt ’s ochtends naar het dagcentrum, wordt geopereerd en mag ’s middags, als alles goed is, weer naar huis. Ook dat maakt de operatie minder ingrijpend.”
Wanneer is sedatie niet mogelijk?
‘Verzakkingsoperaties aan de blaas of darm kunnen prima onder sedatie. Het ‘ophangen’ van de baarmoeder vraagt om een zwaardere verdoving. Dan is er volledige narcose of een ruggenprik nodig.”
Hoelang duurt het herstel?
“De meeste vrouwen ervaren geen pijn na de ingreep. Desondanks mag u de eerste vier tot zes weken uw bekkenbodem niet te veel belasten. Dat betekent: niet te zwaar tillen en ook niet te vaak bukken.”
Gezondheidskrant SJG Weert - oktober 2024 - nummer 2 – pagina 11