Ook ná borstkanker moet het leven de moeite waard blijven

27 september 2018

Na een emotioneel ingrijpende behandeling tegen borstkanker vindt SJG Weert het van groot belang dat vrouwen weer kunnen genieten van het leven en zich zoveel mogelijk vrouw kunnen voelen. Een borstreconstructie kan daarbij helpen, zo is de ervaring van steeds meer patiënten. De mammachirurgen en plastisch chirurgen van het Weerter ziekenhuis werken intensief samen om de borst na een chirurgische in- greep zo goed mogelijk te reconstrueren.

Omdat elke vrouw met borstkanker haar eigen wensen en verwachtingen heeft en ook het ziektebeeld per patiënt anders is, vraagt elke behandeling om maatwerk. Dat geldt dus ook voor de vraag of er na een borstamputatie of borstsparende operatie een reconstructie van de borst gewenst is. “Daarom lichten we vrouwen vooraf uitvoerig en ook eerlijk voor over de verschillende mogelijkheden. We willen geen verkeerde verwachtingen wekken over het uiteindelijke resultaat”, vertellen mam machirurg Joost Verkeyn en plastisch chirurg Jeroen Schots.

Behandelmogelijkheden
Door die goede voorlichting en de toegenomen medische mogelijkheden kiezen steeds meer vrouwen met borstkanker ervoor om hun borst na de ingreep in het Weerter ziekenhuis direct te laten reconstrueren. Wanneer de mammachirurg de borst heeft verwijderd, plaatst de plastisch chirurg tijdens dezelfde operatie een zogeheten tissue expander, een tijdelijk ballonnetje dat het borstweefsel oprekt. Voldoende opgerekt, wordt dit ballonnetje vervangen door een blijvende siliconen prothese. Sommige vrouwen geven de voorkeur aan een reconstructie met eigen lichaamsweefsel. Zij worden dan in Máxima Medisch Centrum Veldhoven geopereerd; door een plastisch chirurg die tot dezelfde maatschap behoort. De hele voorbereiding, begeleiding en nazorg gebeurt gewoon in hun vertrouwde ziekenhuis in Weert.

Bij een borstsparende operatie wordt de borst met behulp van eigen borstweefsel hersteld. De mammachirurg doet dit in veel gevallen zelf. “Bij grotere borstreconstructies waarbij geavanceerde technieken nodig zijn  om de borst weer mooi rond te maken, laten we dat over aan de expertise van de plastisch chirurg”, zegt mamachirurg Joost Verkeyn.

Elkaar versterken
De samenwerking gaat nog veel verder. Wekelijks worden alle nieuwe patiënten met borstkanker door ver- schillende specialisten in regionaal teamverband besproken. Ook de plastisch chirurgen zitten hierbij. “Op  die manier kunnen we per patiënt al vooraf bekijken welke borstreconstructie mogelijk is”, vertelt Jeroen Schots. Hij spreekt vol lof over de samenwerking met de twee mammachirurgen van SJG Weert: Joost Verkeyn en Jeroen van Essen. “Doordat zij zo vakkundig en zorgvuldig omgaan met het borstweefsel kan ik écht voor een mooi, cosmetisch resultaat gaan. Voordat de mammachirurg met de operatie begint, teken ik op de huid af waar hij het beste kan snijden. Zodra hij klaar is, bespreken we samen hoe het is verlopen en neem ik het in de OK van hem over. Samen versterken we elkaar en gaan we voor het beste resultaat.”

Eerlijke voorlichting
Zoals gezegd: de patiënt bepaalt wat er gebeurt. Om  een weloverwogen keuze te kunnen maken, duurt eerlijke voorlichting het langst. Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten dat een inwendige borstprothese géén verhoogd risico oplevert voor een mogelijke terugkeer van borstkanker. Jeroen Schots neemt nog een misverstand weg: “Een gereconstrueerde borst geeft vrouwen weer een stuk vrouwelijkheid terug in de bh. Maar zonder bh blijf je toch wel zien dat het twee verschillende borsten zijn. Daarom kiezen vrouwen er ook geregeld voor om na een borstkankeroperatie voor een andere cupmaat te gaan en tijdens dezelfde ingreep ook de andere borst te verkleinen of vergroten.”

Het cosmetische resultaat van een borstreconstructie is moeilijk te voorspellen en doorgaans pas na een jaar goed zichtbaar. Verschillende factoren spelen een rol, zoals het effect van aanvullende bestralingen. “Soms geneest het weefsel ook minder goed dan we graag zouden zien. Roken is in dit kader een sterk belemmerende factor. Wie de diagnose borstkanker krijgt, doet er alleen om deze reden al verstandig aan om direct te stoppen met roken.”

Kwaliteit van leven
Was de behandeling van borstkanker vroeger nog puur en alleen gericht op het vergroten van de overlevingskans, anno nu is er veel meer aandacht voor een goede emotionele begeleiding, duidelijke voorlichting en een mooi cosmetisch resultaat. Joost Verkeyn is blij met deze kentering. “Overleven is één, de kwaliteit van leven is minstens zo belangrijk.”


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 2  •  september 2018  •  pag. 3

Ook ná borstkanker moet het leven de moeite waard blijven