SJG Weert heeft sinds kort een gespecialiseerd stomaverpleegkundige in vaste dienst. Haar naam: Kim de Kleijn. Op haar wekelijkse spreekuur op maandag adviseert en begeleidt zij patiënten die na een darmoperatie tijdelijk of blijvend een stoma nodig hebben.
Jaarlijks krijgen in het Weerter ziekenhuis enkele tientallen mensen een stoma na een ingreep aan de dikke of dunne darm. Omdat de ontlasting niet meer op een natuurlijke manier het lichaam kan verlaten, maakt de chirurg een opening in de buikwand. Deze kunstmatige uitgang kan voor een paar maanden zijn, maar ook blijvend, afhankelijk van de vraag of de darmen tijdens de operatie weer goed op elkaar aangesloten kunnen worden.
Om de patiënt hier praktisch en vooral emotioneel goed op voor te bereiden plant de poli chirurgie al vóór de operatie een afspraak in bij de stomaverpleegkundige. “Ik leg uit wat een stoma is, waarom het nodig is, hoe het wordt aangelegd en hoe je het moet verzorgen. Na de ingreep blijf ik de patiënt met periodieke controles intensief volgen en begeleiden. Vooral de psychosociale kant krijgt hierbij veel aandacht.”
Voor veel mensen is een stoma nog een schrikbeeld dat gepaard gaat met gevoelens van schaamte. “Dat gevoel mag er zijn en is begrijpelijk. Maar als je je stoma goed verzorgt, ruik je het niet, ben je je er minder bewust van en kun je het ook beter accepteren. Daarbij kun je er gewoon mee sporten, zwemmen en je sociale activiteiten blijven ondernemen”, verzekert de stomaverpleegkundige.
Het belangrijkste wat zij patiënten meegeeft? “Dat er met een stoma prima te leven valt. Zonder dat je afhankelijk bent van de zorg van anderen. Jij behoudt zelf de regie, ik help graag mee om dat zelfvertrouwen op te bouwen.”
Gezondheidskrant SJG Weert - april 2021 - nummer 1 - pag. 9