OK-team werkt vandaag aan de personele uitdagingen van morgen

17 december 2021
Zó houden we ons werk in de zorg uitdagend.

Het personeelstekort in de zorg is groot en vraagt om visie en creatieve oplossingen. Dat begint klein met aanstekelijke, breed gedragen initiatieven op de werkvloer. Ook in het operatiecentrum van SJG Weert waait nu die frisse wind van verandering. “Door medewerkers in hun kracht te zetten en carrièreperspectief te bieden, houden we de OK aantrekkelijk als werkplek”, zo vat teammanager Joost Haspels de ambitie van het team samen.

Sla de krant open en het gaat over de zorg. Over het schreeuwende tekort aan personeel. Zorginstellingen hebben grote moeite nieuwe medewerkers te werven en bestaande professionals voor lange tijd aan zich te binden. Veel gespecialiseerde krachten haken na verloop van tijd af bij gebrek aan doorgroeimogelijkheden. Ook ziekenhuizen hebben daarmee te maken. Mensen worden opgeleid voor een vak. Binnen die specialisatie is er vaak weinig ruimte om je verder te ontwikkelen. Wie een nieuwe uitdaging zoekt, is bijna genoodzaakt een nieuwe opleiding te gaan volgen. “Dat moet anders”, zegt teammanager Joost Haspels van het OK-centrum in SJG Weert. “Waarom zou je je functie als operatieassistent op hbo-niveau bijvoorbeeld niet in deeltijd kunnen combineren met een baan als SEH-verpleegkundige? Door dit soort verbindingen te leggen, bied je mensen loopbaanperspectief en draag je tegelijkertijd bij aan een oplossing voor het personeelstekort op de spoedeisende hulp.” 

Om beter in te kunnen spelen op de personele uitdagingen van morgen heeft Joost met zijn OK-team een nieuwe stip op de horizon gezet. “We willen mensen meer in hun kracht zetten en ruimte geven om te groeien”, zo klinkt het ambitieus. Neem Twan Kirkels. Naast zijn werk als operatieassistent is hij regiemedewerker, zeg maar de schakel tussen de werkvloer en het OK-management. “Die combinatie maakt mijn baan afwisselend en leuk. Zeker in een klein ziekenhuis als SJG Weert waar je elkaar kent en makkelijk vindt, werkt dat uitstekend”, vertelt Twan.

Op de OK is geen dag hetzelfde. Elke patiënt is anders, elke operatie vraagt om de opperste concentratie van het team. Specialisten, OK- en anesthesieassistenten, recoverymedewerkers en ondersteunende medewerkers: in het operatiecentrum werkt een diversiteit aan collega’s samen. “Dat maakt het werk zo mooi. Ieder werkt vanuit zijn eigen taak en verantwoordelijkheid. Samen zijn we een onmisbare schakel in het herstel van de zieke patiënt. Op kwetsbare momenten maken wij het verschil.”

Win-winsituatie
Om als team de beste OK-zorg te kunnen leveren, is het belangrijk dat de taken optimaal op elkaar zijn afgestemd. Dat ieder zijn talenten ten volle kan benutten en dat de juiste verbindingen worden gelegd. Hoewel veel zaken al goed gaan op de OK in Weert, is er natuurlijk altijd ruimte voor verbetering, vertelt Twan uit eigen ervaring. Aan ideeën en initiatieven geen gebrek. “We zijn nu bezig om doktersassistenten via een kortdurende training in te zetten bij laagcomplexe operaties. In oktober zijn vier nieuwe collega’s gestart met deze opleiding. Hiermee krijgen de breed opgeleide OK-assistenten in ons team meer ruimte om te assisteren bij de complexere zorg, zoals vaatchirurgie, knie- en heupoperaties en kijkoperaties in de buik. Daarnaast voeren de OK-assistenten nu ook veel logistieke taken uit. Denk aan het voorraadbeheer of het verzamelen van het OK-materiaal voor de volgende dag. Taken die ook prima uitgevoerd kunnen worden door mensen die geen zorgachtergrond hebben. Zo ontlast je professionals in de zorg en verminder je het personeelstekort. Een win-winsituatie dus.”

Ruimte voor eigen initiatief
Teammanager Joost staat open voor goede ideeën en nieuwe verbindingen. Verbeteringen die mensen op de OK in hun kracht zetten en helpen groeien. “Natuurlijk gaat dat niet van vandaag op morgen, dat kost tijd. De OK is van oudsher een gesloten wereld, om verbinding te maken zullen we eerst de deuren open moeten zetten om te laten zien waar we mee bezig zijn. Daarbij ben ik ervan overtuigd dat échte verbeteringen op de werkvloer beginnen. Bij eigen initiatief. Daar moet alle ruimte voor zijn. En die is er ook, zeker hier in SJG Weert waar de lijnen zo kort zijn.”

Twan knikt instemmend. “Een nieuwe collega kwam laatst met een concreet idee om de medicatieveiligheid op onze afdeling verder te verbeteren. In het ziekenhuis waar ze vandaan kwam, had ze goede ervaringen opgedaan met een systeem waarbij de risicovolle medicijnen efficiënt en veilig achter slot en grendel werden opgeborgen. Inmiddels zijn we volop bezig om dit systeem ook bij ons in te voeren. Om maar aan te geven waar eigen initiatief toe leidt. Goede ideeën van collega’s moet je omarmen.”


Gezondheidskrant SJG Weert - december 2021 - nummer 3 – pagina 15

OK-team werkt vandaag aan de personele uitdagingen van morgen
Door de korte lijnen is er veel ruimte voor individuele ambities en interesses