Bijna wekelijks moet er in SJG Weert een operatie of onderzoek op het laatste moment worden afgelast omdat de patiënt niet nuchter is. Dat is op de eerste plaats natuurlijk vervelend voor de patiënt zelf, die hierdoor langer moet wachten op zijn geplande ingreep. Ook is het gevaarlijk. Het gat dat hierdoor in het operatieprogramma ontstaat, zorgt bovendien voor veel extra zorgkosten.
Nuchter zijn voor een operatie. Het heeft niets te maken met alcoholgebruik, zoals nog wel eens wordt gedacht, het houdt simpelweg in dat je maag leeg moet zijn voordat je onder narcose gaat of een ruggenprik krijgt. Mag je dan helemaal niks meer eten? Een stukje fruit, een cracker of een snoepje misschien? Nee. “Door de verdoving verslappen je spieren en worden normale reflexen als hoesten en slikken onderdrukt. Voedsel dat in je maag zit, kan hierdoor makkelijker teruglopen in je keelholte en vervolgens in je longen terechtkomen. Dit kan een ernstige longontsteking veroorzaken”, zo legt anesthesiemedewerker Jordi Gotschalk uit.
Om gezondheidsproblemen te voorkomen, hanteert het ziekenhuis een streng nuchterbeleid. In de zes uur voorafgaand aan de ziekenhuisopname mag je niets meer eten. Tot twee uur voor de ingreep is alleen het drinken van heldere vloeistoffen - lees: water en thee - toegestaan. De patiënt wordt hier vooraf over geïnformeerd, zowel door de anesthesist tijdens het preoperatief spreekuur als via de reguliere voorlichtingsfolders. Voor patiënten die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn, staat er bovendien een tolk klaar.
Onderschatting
Desondanks gebeurt het nog te vaak dat mensen zich niet aan het nuchterbeleid houden en met een (deels) gevulde maag naar het ziekenhuis komen, zegt Jordi. Een teken dat het risico voor de eigen gezondheid nog wordt onderschat. Vaak wordt nog gedacht dat een klein hapje geen kwaad kan. “Daarbij staat niet iedereen erbij stil wat de consequenties zijn voor andere patiënten en voor het ziekenhuis als hun eigen operatie niet door kan gaan. Er blijft een operatiekamer leeg staan voor wie personeel is vrijgemaakt en OK-materialen zijn besteld. Die capaciteit blijft onbenut, hetgeen vervelend is voor andere patiënten en veel extra zorgkosten met zich meebrengt. In de tijd die een OK leeg staat, hadden we immers iemand anders kunnen helpen.
Gezondheidskrant SJG Weert - september 2021 - nummer 2 - pagina 7