Nóg betere zorg en comfort voor KNO-patiënten

16 april 2018

Met een reeks vernieuwingen tilt de vakgroep KNO van SJG Weert de zorg en het comfort voor patiënten met keel-, neus en oorproblemen naar een nog hoger niveau. KNO-arts Gertjan Kamps licht toe.

Wie onlangs een bezoek heeft gebracht aan de poli KNO in Weert kan het niet zijn ontgaan. Om het verblijf voor patiënten comfortabeler te maken, zijn de wachtruimte en de spreekkamers gerenoveerd en aangepast aan deze moderne tijd. De vernieuwde polikliniek oogt fris, sfeervol en transparant en ademt minder de sfeer van een ziekenhuis. “Het loket is verdwenen, de patiënt kan nu gewoon binnenlopen om zich te melden of een vraag te stellen. Als de privacy daar om vraagt, vinden gesprekken achter gesloten deuren plaats. In het verleden werd er aan de balie nog wel eens iets vertrouwelijks besproken, dat kan nu niet meer. Door de glazen wanden hebben we bovendien beter zicht op wat er in de wachtruimte gebeurt. Als iemand zich bijvoorbeeld niet lekker voelt, zien we dat meteen”, vertelt KNO-arts Gertjan Kamps.

Meekijken tijden onderzoek
En dat is niet de enige verbetering. Ook de medische apparatuur op de KNO-poli is vernieuwd. Tijdens microscopisch onderzoek in de keel, neus en oren kunnen patiënten en familieleden nu meekijken op een beeldscherm. “Als dokter kan ik op het scherm precies illustreren en verduidelijken wat er aan de hand is. Voorheen was dat niet mogelijk. Ik merk dat mensen dit erg prettig vinden. Het komt de voorlichting aan patiënten alleen maar ten goede”, zegt de KNO-arts.

Daarnaast hebben de KNO-artsen van SJG Weert sinds kort de beschikking over een stroboscoop, een apparaat waarmee ze de werking van de stemband in slow motion kunnen bekijken. “Doordat we gedetailleerder kunnen kijken, kunnen we zeldzamere afwijkingen, zoals groefjes in de stemband of cystes onder het slijmvliesoppervlak beter signaleren”, aldus Gertjan Kamps.

Derde KNO-arts
Om de wachttijd voor patiënten verder te verkorten, wordt de vakgroep KNO naar alle waarschijnlijkheid dit voorjaar al uitgebreid met een derde KNO-arts. Op verwijzing van de huisarts kunnen patiënten met de meest uiteenlopende aandoeningen aan de keel, neus en oren terecht op het KNO-spreekuur in SJG Weert. Veel voorkomende klachten: ontstoken amandelen, oorontsteking, neuspoliepen, duizeligheid, stembandproblemen, slechthorendheid, snurken (slaapapneu) en allergieën zoals hooikoorts. Daarnaast komen steeds meer patiënten naar het ziekenhuis voor de behandeling van speekselklieren en correcties aan de neus. Bijvoorbeeld om beter te kunnen ademen, maar ook om het aangezicht te verfraaien.


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 1  •  april 2018  •  pag. 7

Nóg betere zorg en comfort voor KNO-patiënten