Nóg betere diagnose door nieuwe MRI-scanner

28 september 2018

Dankzij de komst van een nieuwe, ultra geavanceerde MRI-scanner kunnen de radiologen van SJG Weert nu met nóg meer precisie de juiste diagnose stellen. Met name bij complexe ziektebeelden krijgt de patiënt hierdoor sneller de gewenste zekerheid. Daarbij blijft de wachttijd voor een MRI-onderzoek met maximaal acht werkdagen onveranderd kort.

Met een MRI-scan kan de radioloog de binnenkant van het lichaam vanuit alle gewenste hoeken en richtingen bekijken. Iets wat met andere onderzoeken, zoals een echo of CT-scan minder goed mogelijk is. Met behulp van een grote, sterke magneet en radiogolven worden signalen in het lichaam opgewekt en omgezet in medische beelden. “Met de nieuwe MRI-scanner kunnen we afwijkingen nog beter opsporen en beoordelen. Denk aan hersentumoren, hernia, borstkanker, letsel aan de kruisbanden of meniscus en aandoeningen aan de lever of prostaat”, vertelt radioloog Franklin Curiel.

Helemaal bij de tijd
De vorige MRI-scanner kon vier tot twaalf signalen uit het lichaam ontvangen, het nieuwe apparaat maximaal tweeëndertig. “Doordat we nu veel meer en ook meer gedetailleerdere beelden tot onze beschikking hebben, kunnen we met nog meer zekerheid de diagnose stellen. De laborant kan de MRI bijvoorbeeld zo instellen dat je bepaalde weefsels beter kunt zien en van elkaar kunt onderscheiden. Zeker bij complexe ziektebeelden zoals aan de lever, is dat pure kwaliteitswinst voor de patiënt”, stelt de radioloog. Daarbij hebben de laboranten en radiologen nu veel meer mogelijkheden om de MRI-beelden achteraf te bewerken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld eventuele ruis in de beelden onderdrukken of haarscherpe 3D-beelden maken. “De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Met deze nieuwe MRI-scanner zijn we helemaal bij de tijd”, zegt manager Medische Beeldvorming Marjon Aendekerk. Voor  een optimaal gebruik van de apparatuur zijn de vijf radiologen en het gespecialiseerde MRI-team door de fabrikant uitvoerig getraind.

Veiligheid boven alles
Om de oude MRI-scanner veilig te ontmantelen en de nieuwe installatie volgens dezelfde strenge voorschriften op te bouwen en in te stellen, lag het MRI-onderzoek in SJG Weert afgelopen juni drie weken stil. Voor enkele mensen voor wie in deze periode met enige spoed een MRI nodig was, werd dit onderzoek geregeld in omliggende ziekenhuizen. ”Voor de rest hebben onze patiënten er weinig tot niets van gemerkt”, zegt Marjon Aendekerk. “Voordat we met deze upgrade begonnen, hebben we namelijk iedereen geholpen die voor een MRI-onderzoek stond ingepland. Door ook in de avonduren en zelfs op zaterdag ‘door te scannen’ hebben we de wachtlijst tot nul gereduceerd”.

Snel zekerheid
Het afgelopen jaar voerden de laboranten van SJG Weert 5200 MRI-onderzoeken uit. Ook richting de toekomst blijft alles gericht op een zo kort mogelijke wachttijd. Op verwijzing van de behandelend arts kan de patiënt binnen acht werkdagen terecht voor een MRI-onderzoek; op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 07:00 en 18:00 uur en op dinsdag zelfs tot 22:00 uur. Uiterlijk vijf werkdagen later volgt de uitslag. “Een diagnose die dankzij de nieuwe MRI-scanner nog betrouwbaarder is geworden. En dat is alleen maar prettig voor de patiënt die op deze manier snel een diagnose krijgt en een einde ziet komen aan de medische onzekerheid”, zo besluit radioloog Curiel.


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 2  •  september 2018  •  pag. 17

Nóg betere diagnose door nieuwe MRI-scanner