Patiënten met een liesbreuk die liever niet onder narcose geopereerd willen worden, kunnen nu bij SJG Weert kiezen voor een gelijkwaardig behandelalternatief: de TREPP. Met deze nieuwe operatietechniek die onder ruggenprikverdoving wordt uitgevoerd, bouwt het ziekenhuis zijn naam als expertisecentrum op het gebied van liesbreuken verder uit.
“We kunnen patiënten met een liesbreuk nu nog meer keuze en maatwerk bieden”, vertelt chirurg Tanja Lettinga die zich samen met haar collega René Groetelaers heeft toegelegd op deze nieuwe behandeling.
“Niet iedereen wil een kijkoperatie onder narcose. Daarbij is een kijkoperatie soms technisch niet mogelijk, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een stoma of als gevolg van eerdere operatie in de buik. Voor die mensen hebben we sinds afgelopen zomer de TREPP als alternatief. Het voordeel van een ruggenprik is dat je tijdens de operatie in contact blijft met de patiënt en dus ook direct kunt testen of de ingreep goed is gegaan.” Daarnaast is er nog een maatschappelijk voordeel. Een TREPP is qua techniek en instrumentarium minder complex dan een kijkoperatie, hetgeen de zorg dus goedkoper maakt.
Om het risico op chronische
pijnklachten zo klein mogelijk te
houden, doen we klassieke
operatie alleen nog als het
medischtechnisch niet anders kan.
Snel herstel
Bij een TREPP (transrectusschede-preperitoneale procedure) maakt de chirurg een klein sneetje net boven de lies. De uitstulping van het buikvlies (zeg maar de liesbreuk) wordt uit het lieskanaal gehaald en teruggeduwd in de buikholte, waarna de zwakke plek in de buikwand wordt afgedekt met een kunststof matje. Net als bij een kijkoperatie duurt het herstel slechts enkele weken. Dat is aanzienlijk korter dan bij de klassieke liesbreukoperatie. René Groetelaers: “Om het risico op chronische pijnklachten zo klein mogelijk te houden, doen we die klassieke operatie zelden meer; alleen als het medischtechnisch niet anders kan. Het voordeel van een TREPP is dat de behandeling van de liesbreuk achter het lieskanaal plaatsvindt. Daardoor is de kans op een zenuwbe- schadiging in de liesstreek kleiner en dus ook de kans op chronische pijn als gevolg van de operatie.”
Een TREPP wordt nu als keuzemogelijkheid aangeboden aan alle patiënten met een enkelvoudige liesbreuk. Bij een dubbele liesbreuk heeft een kijkoperatie nog de voorkeur, om de eenvoudige reden dat de chirurg niet aan beide zijden hoeft te snijden.
Liesbreukstraat
Patiënten met een liesbreuk worden in SJG Weert binnen enkele weken geholpen. Met een verwijsbrief van de huisarts gaat het in het ziekenhuis in één moeite door. De patiënt wordt door de chirurg onderzocht, gaat naar de preoperatieve screening en verlaat het ziekenhuis met een operatiedatum. Zo’n twee weken later volgt de ingreep: een TREPP, een kijkoperatie of incidenteel dus een klassieke liesbreukoperatie. SJG Weert heeft nu als een van de weinige ziekenhuizen alle medische oplossingen in huis. Tanja Lettinga: “Het St. Jansdal in Harderwijk heeft de TREPP als eerste geïntroduceerd. Om deze techniek goed aan te leren, zijn wij met ons hele operatieteam naar Harderwijk geweest. Daarnaast heeft een chirurg van het St. Jansdal ons geassisteerd bij de eerste operaties in Weert. Inmiddels hebben we al tientallen ingrepen uitgevoerd en groeit onze expertise met de week. Het aantal kijkoperaties neemt af. Over een aantal jaar zal naar verwachting zo’n tweederde van alle liesbreukoperaties door middel van een TREPP plaatsvinden.”
Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 1 • april 2018 • pag. 9