Nieuwe behandellocatie voor buikpijnpatiënt

25 maart 2022

Patiënten met het buikwandpijnsyndroom ACNES kunnen voor behandeling vanaf nu in SJG Weert terecht. Het ziekenhuis vormt daarmee een nieuwe behandellocatie in het landelijke ACNES-netwerk. Hierbij wordt nauw samengewerkt met Máxima MC in Eindhoven en Veldhoven, dat een landelijke expertisefunctie voor deze aandoening heeft.

ACNES is een buikwandpijnsyndroom, waarbij patiënten vaak lange tijd rondlopen met onbegrepen buikpijnklachten. Bij deze aandoening is er een zenuw in de buik beklemd. Frank Vanhimbeeck, chirurg in SJG Weert: “Er lopen nog te veel mensen rond met onbegrepen buikpijn. Vaak jarenlang en bij verschillende dokters, omdat de juiste diagnose ontbreekt. Helaas krijgen ze daarbij regelmatig onterecht te horen dat de pijn tussen hun oren zit. Daarom is er een netwerk van ACNES-ziekenhuizen opgezet door het hele land.

Daar is SJG Weert nu aan toegevoegd.” Het behandeltraject in Weert werd opgezet met hulp van de chirurgen van Máxima MC, waar het landelijk expertisecentrum voor ACNES gevestigd is. “We zijn blij dat we patiënten nu in hun eigen regio kunnen behandelen. Bij patiënten met een zeer complexe situatie wordt er overlegd met Máxima MC, of verwijzen we door.”

Samenwerking chirurgen Máxima MC en SJG Weert De chirurgen van Máxima MC en SJG Weert bundelen hun krachten op verschillende gebieden, waaronder traumachirurgie en nu dus ook ACNES. Het voornemen is om deze samenwerking verder uit te breiden. Volgens chirurg Percy van Eerten, werkzaam in beide ziekenhuizen, heeft dit voordelen voor beide regio’s: “Deze samenwerking vergemakkelijkt in de toekomst de toegang tot enkele gespecialiseerde operaties bij Máxima MC voor patiënten uit regio Weert. En patiënten uit regio Eindhoven kunnen bij een aantal behandelingen met lange wachttijd, indien gewenst, sneller geholpen worden in SJG Weert.”


Gezondheidskrant SJG Weert - april 2022 - nummer 1 - pagina 11

Nieuwe behandellocatie voor buikpijnpatiënt
Frank Vanhimbeeck: “Er lopen nog te veel mensen rond met onbegrepen buikpijn. Hiervoor is een kennisnetwerk opgezet door het hele land waar SJG Weert nu deel van uitmaakt.”