Om te voorkomen dat kwetsbare ouderen tijdens hun ziekenhuisopname uit bed vallen en zich bezeren, heeft SJG Weert speciale, extra lage bedden aangeschaft.
Deze zogeheten ultra laagbedden komen bijna tot aan de grond, maar kunnen ook op normale hoogte worden gezet wanneer de patiënt verzorgd moet worden. Het ziekenhuis heeft nu zes ultra laagbedden in huis. Ze worden alleen gebruikt bij een verhoogd valrisico. “Het is een uitkomst voor dementerende of acuut verwarde patiënten die al een keer eerder uit bed zijn gevallen. Ook als de verpleegkundige het gevoel heeft dat de patiënt wel eens uit bed zou kunnen vallen, kan ze ervoor kiezen om het ultra laagbed in te zetten. Het bed kan in diverse standen worden gezet; je kunt er zelfs een comfortabele fauteuil van maken”, zegt Anke van Rooy, teamleider van de derde etage in SJG Weert waar veel kwetsbare ouderen worden opgenomen.
De aanschaf van ultra laagbedden voor kwetsbare ouderen sluit naadloos aan bij de route die het Weerter ziekenhuis in 2012 is ingeslagen. De zorg voor ouderen is een speerpunt van beleid en wordt integraal aangepakt. Alles is erop gericht om kwetsbare patiënten zo probleemloos mogelijk door hun ziekenhuisopname te loodsen. Aan de hand van verschillende deelprojecten krijgt ouderenzorg volop vorm en inhoud. Denk aan een gezamenlijke huiskamer, een beweegprogramma en een nieuw voedingssysteem. Ook is er een casemanager aangesteld, een vast aanspreekpunt in de zorg die het dossier van de oudere patiënt beheert.
Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 1 • april 2016 • pag. 19