Minder vaak naar de poli door doeltreffende behandeling
SJG Weert heeft sinds afgelopen zomer twee nieuwe reumatologen: René Traksel en Kamal El Mokayad. De expertise die zij hebben opgebouwd in het Regionaal Reumacentrum van Maxima Medisch Centrum Eindhoven gebruiken zij om patiënten in Weert zo goed en efficiënt mogelijk te helpen. “Wij nodigen de patiënt alleen uit op onze poli als dat echt nodig is. En dat kan ook. De behandeling van ontstekingsreuma is namelijk sterk verbeterd.”
Laten we het eerst maar eens het belangrijkste misverstand over reuma de wereld uithelpen. Reuma is niet één ziekte, het is een verzamelnaam voor ruim 100 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat. De voornaamste klacht: pijnlijke, stijve, moeilijk te bewegen en/of opgezwollen spieren en gewrichten. Demeest voorkomende vormen van reuma zijn artrose (gewrichtsslijtage), fibromyalgie (weke delenreuma) en inflammatoire reuma, waarbij de gewrichten als gevolg van een verstoord immuunsysteem ontstoken zijn. Die laatste groep patiënten, de mensen met chronische ontstekingsreuma, zien de reumatologen het meest op hun spreekuur.
René Traksel: “We hebben het dan bijvoorbeeld over reumatoïde artritis, jicht, artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew. Vroeger, toen er voor deze patiënten nog geen geschikte medicatie was, werden zij bij acute opflakkeringen van de reuma vaak met veel pijn opgenomen in het ziekenhuis. Rond de eeuwwisseling kwam daar resoluut verandering in. Reumatologie werd een poliklinisch vak. Patiënten met ontstekingsreuma worden tegenwoordig met specifieke medicatie (tabletten, spuitinjecties of via het infuus) doeltreffend behandeld en komen vervolgens alleen nog voor controle naar het ziekenhuis. Tot voor kort was dat nog vier keer per jaar. Wij zeggen nu: als de medicijnen goed werken en er weinig klachten zijn, is eens in de zes maanden meer dan voldoende.”
Ook hoeven patiënten die hun reumamedicijnen via het infuus krijgen, nu niet meer eerst naar de reumatoloog. Kamal El Mokayad: “Dat heeft geen meerwaarde en bespaart zowel de patiënt als de dokter kostbare tijd. De patiënt wordt vooraf goed geïnstrueerd en weet dus dat hij bij eventuele ziekte of een naderende operatie moet bellen om de infuusbehandeling te annuleren.”
Ziekte van uitersten
De reumaconsulent, die om de twee weken op woensdagochtend op de poli assisteert, informeert en begeleidt nieuwe patiënten bij hun ziekte. Zij geeft uitleg over de reumatische aandoening en de mogelijke complicaties, begeleidt hen bij het starten van de medicatie en wijst hen waar nodig de weg naar aanvullende hulp. Bijvoorbeeld van een ergotherapeut, maatschappelijk werker of psycholoog. “Reuma zorgt nog vaak voor onbegrip. Het is een ziekte van uitersten. De ene dag kun je de hele wereld aan, de volgende dag kun je je van de pijn niet meer aan- en uitkleden of je tandenborstel niet meer vasthouden. Omdat de ziekte zo fluctueert en je aan de buitenkant vaak niets ziet, is het voor de omgeving vaak moeilijk om aan te wennen”, zegt René Traksel.
Belang van vitamine D
Op basis van lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en röntgenfoto’s komt de reumatoloog tot zijn diagnose. Hoewel de oorzaak van de meeste reumatische aandoeningen nog niet bekend is, zijn de symptomen vaak wel goed of in elk geval steeds beter te behandelen. Kamal El Mokayad: “Ook artrose is hier een goed voorbeeld van. Als gevolg van de vergrijzing zijn er steeds meer mensen met gewrichtsslijtage. Deze patiënten zien wij maar heel kort, bijvoorbeeld rond het stellen van de diagnose of bij een incidentele behandeling van de pijnklachten. Daarna komen ze weer onder behandeling van de huisarts. Of van een orthopedisch chirurg wanneer er een operatie nodig is.” Zolang de oorzaak van de reuma niet bekend is, blijft behandeling met medicijnen nodig om te voorkomen dat de patiënt met zijn pijnklachten weer ‘terug bij af’ is. Voor mensen met ontstekingsreuma hebben de reumatologen tot slot nog een waardevol advies. “Zorg dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt zodat je immuunsysteem goed functioneert, en calcium voor stevige botten en goed werkende spieren.”
Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 3 • december 2018 • pag. 5