Minder herpuncties dankzij nieuwe procedure schildklierpunctie

27 juni 2022

Bij echogeleide schildklierpuncties in SJG Weert is voortaan een pathologisch analist aanwezig. Het aantal herpuncties is hierdoor fors gereduceerd en er volgt sneller een diagnose door de behandelend arts. De procedure is verbeterd dankzij een samenwerking met het Laurentius Ziekenhuis in Roermond.

De pathologisch analist van het Roermondse ziekenhuis is sinds kort aanwezig op de echokamer. Wanneer een radioloog een schildklierpunctie uitvoert, beoordeelt de analist direct daarna of er voldoende cellen afgenomen zijn voor het vervolgonderzoek. Hiervoor wordt het punctieweefsel onder een microscoop bekeken. Als het aantal cellen onvoldoende blijkt, kan er direct meer weefsel afgenomen worden.

Voorheen kwam het wel eens voor dat een patiënt terug naar het ziekenhuis moest komen voor een herpunctie. Met deze nieuwe werkwijze worden zulke tweede afspraken voorkomen én is er een snellere diagnose door de behandelend arts mogelijk. Ook andere puncties in het hoofd-halsgebied kunnen op deze wijze worden uitgevoerd.

Minder herpuncties dankzij nieuwe procedure schildklierpunctie