‘Ik kan niet eeuwig doorgaan, aan alles komt een eind.’
Na bijna dertig jaar van toewijding gaat chirurg Frank Vanhimbeeck vanaf 13 december met pensioen. SJG Weert neemt dan afscheid van een waardevolle collega. Een chirurg die, ondanks zijn streven naar perfectie, altijd oog hield voor de mens achter de patiënt. Maar ook stond hij bekend om de introductie van de kijkbuisoperatie, waarmee hij verlichting bracht voor patiënten met obesitas. Samen met Frank blikken we terug op zijn dertig jaar in ons ziekenhuis.
‘Als ik 65 ben, stop ik’, zei hij twee jaar geleden tegen zichzelf. “Ik kan niet eeuwig doorgaan, aan alles komt een eind. Nu ben ik nog gezond en is er ruimte om andere dingen te gaan doen. Daarbij hebben we met chirurg Deborah van Dijk een waardig opvolgster in huis. Ik kan met een gerust hart met pensioen.”
Introductie van de kijkbuisoperatie
Bij zijn aantreden in het St. Jans Gasthuis in 1996 legde Frank zich toe op borstkankerchirurgie en introduceerde hij de laparoscopische liesbreukoperatie. Oftewel: opereren via de kijkbuis. Veel minder ingrijpend dan de klassieke openbuikoperatie, waardoor de patiënt sneller herstelt. Zijn ervaring met deze techniek wendde Vanhimbeeck vanaf 2000 aan voor mensen met ernstig overgewicht. Voor zwaarlijvige patiënten uit de regio Weert bood de operatie uitzicht op een nieuw, gezond leven. “Het is een complexe ingreep die vraagt om opperste concentratie en discipline. De dankbaarheid van patiënten, die dankzij een gastric bypass soms wel 70 kilo aan gewicht verliezen, is goud waard. Daar kan niets tegenop.”
Tropenjaren
De jaren negentig waren tropenjaren. De chirurgen, orthopeden, traumatologen en de plastisch chirurg vormden nog één maatschap en deden nagenoeg alle operaties. Naast de veel voorkomende galblaas- en liesbreukoperaties draaiden de chirurgen hun hand niet om voor complexe oncologie- en traumachirurgie. Als ik ’s nachts eruit moest voor een aneurysma - een gesprongen aorta – begon ik ’s ochtends gewoon aan mijn polispreekuur. Zo ging dat in die tijd.”
Tegenwoordig gaat alles volgens protocol. Samenwerken is het credo, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Daarbij heeft de digitale techniek een enorme vlucht genomen. “Met collega-specialisten uit de regio bundelen we onze kennis. Via een videoverbinding bekijken we als één team welke behandeling voor de patiënt het beste is. Daarbij beschikken we over ongelooflijk veel data, wat de diagnose zeer betrouwbaar maakt.”
Mensenwerk
Ook in de operatiekamer blijft de techniek zich verder ontwikkelen, zo kijkt hij vooruit. “In de nabije toekomst wordt het bijvoorbeeld mogelijk om de 3D-scans van medische beeldvorming te integreren met de monitor op de OK. Zo kan de chirurg zien waar de tumor en de bloedvaten zich bevinden en dus met nog grotere precisie opereren.”
Ondanks zijn affiniteit met de techniek bleef het vak voor dr. Vanhimbeeck op de eerste plaats mensenwerk. De chirurg keek zijn patiënten recht in de ogen en nam de tijd. “Alleen door goed te luisteren en door te vragen, kun je een patiënt goed helpen.”
Gemengde gevoelens
Het naderende afscheid voelt onwerkelijk. “De sfeer in SJG Weert ga ik missen. De openheid en gemoedelijkheid maken het tot een geweldige plek om te werken. Ik ken hier iedereen, inclusief de mensen van de receptie, de keuken en schoonmaak. Ik heb genoten van de hectiek overdag, maar ook van de vrijheid s avonds en ‘s nachts. Als ik dan door de lege gangen liep, voelde het alsof het ziekenhuis van mij was. Niemand die zei wat ik moest doen, ik besliste het zelf. Geweldig vond ik dat.”
Tegelijkertijd is er veel moois om naar uit te kijken. De geboorte van zijn zevende kleinkind. Lekker varen en vissen in Noorwegen. Tuinieren met zijn vrouw Katrien. “En wie weet ga ik nog een keer waarnemen of mijn kennis als chirurg delen. Ergens heb ik toch die uitdaging, die spanning, nodig. Dat gevoel om voor de patiënt het verschil te maken.”
Stevig fundament
Toen Frank Vanhimbeeck in 1996 in Weert begon waren er grote zorgen of het St. Jans Gasthuis wel kon blijven voortbestaan. “En kijk eens waar we nu staan. We hebben een van de beste operatieteams in Limburg. Blinken uit in de behandeling van liesbreuken en anale klachten. Zijn met Alexander Monro toonaangevend in het diagnosticeren en behandelen van borstkanker. En gaan nóg intensiever samenwerken met het MUMC+. Kortom: we zijn sterker dan ooit. Op dit stevig fundament wordt nu een nieuw ziekenhuis gebouwd dat klaar is voor de toekomst. Hoe mooi is dat?”
Gezondheidskrant SJG Weert - oktober 2024 - nummer 2 - pagina 15