MDL-zorg van hoog niveau dankzij samenwerking CZE

18 december 2016

Eindhovense maag-, darm- en leverarts (mdl-arts) houdt spreekuur in SJG Weert

MDL-zorg van hoog niveau dankzij samenwerking met Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Ook voor ingewikkelde, moeilijk te behandelen aandoeningen aan de maag, darm of lever kunnen patiënten gewoon in SJG Weert terecht. Sterker nog: dankzij een intensieve samenwerking met het Catharina Ziekenhuis Eindhoven kunnen ze rekenen op de beste zorg. De Eindhovense maag-, darm- en leverarts Hajo Flink houdt elke donderdag spreekuur in Weert.

“Doordat we deze gespecialiseerde kennis nu ook fysiek in huis hebben, hoeven patiënten met maag-, darmen leverziekten alleen nog naar Eindhoven te reizen als dat echt nodig is. Bijvoorbeeld bij een complexe operatie of bij gespecialiseerd inwendig onderzoek van de maag, dunne darm, galblaas en alvleesklier”, vertelt internist Rob Dahlmans van SJG Weert die maag-, darm- en leverziekten als aandachtsgebied heeft. Rond de diagnose en behandeling van complexe aandoeningen aan het spijsverteringskanaal werkt hij samen met MDL-arts Hajo Flink van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. “De onderlinge lijnen waren al kort en zijn alleen maar korter geworden. Omdat we op donderdag beiden spreekuur houden, kunnen we à la minute ziektebeelden en onderzoeksuitslagen bespreken.”

“De onderlinge lijnen waren al kort
en zijn alleen maar korter geworden”

Bij de maag-, darm- en leverarts in Weert komen met name patiënten met complexe, chronische darmontstekingen en moeilijk te behandelen leverziekten. Ook voor het verwijderen van zeer grote darmpoliepen kunnen ze op donderdag bij dokter Flink in Weert terecht. “Het voordeel voor de patiënt is dat hiervoor geen grote operatie nodig is. We doen dit met een roesje in de endoscopiekamer”, vertelt de mdl-arts. Voor een gespecialiseerd onderzoek of een complexe ingreep die niet in Weert kan worden uitgevoerd, zoals een kijkonderzoek van de galwegen en de alvleesklier (ERCP), regelt de mdl-arts een snelle verwijzing naar het Catharina Ziekenhuis. Daarnaast schuift Hajo Flink elke donderdag na afloop van het spreekuur aan bij het multidisciplinair oncologisch overleg. “Binnen de medische regio bespreken we alle nieuwe oncologiepatiënten, dus ook de mensen met kanker aan de maag en darm. Per patiënt bekijken we wat er aan de hand is en stellen we een behandelplan op.”

De samenwerking tussen Weert en Eindhoven rond maag-, darm- en leverziekten is de laatste jaren steeds verder uitgebouwd. Internist Rob Dahlmans: “Patiënten uit de regio Weert krijgen nu dicht bij huis de mdl-zorg die ze nodig hebben. Wat we in Weert kunnen, doen we in Weert. Wat elders moet, gebeurt elders. Maar ook voor die patiënten regelt SJG Weert het hele zorgtraject: vanaf de diagnose tot en met de nazorg.” In de nabije toekomst zal de mdl-zorg in Weert verder worden uitgebreid.

Het streven is dat er straks voor patiënten met aandoeningen aan het spijsverteringskanaal elke dag een maag- darmen leverarts beschikbaar is in SJG Weert.


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 3  •  december 2016  •  pag. 7

MDL-zorg van hoog niveau dankzij samenwerking CZE