MDL-arts: ‘Leven zonder beperkingen, dát is het doel’

21 december 2020

Dankzij nieuwe, sterk verbeterde medicatie kunnen patiënten met een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, veel langer een normaal leven leiden zonder al te grote beperkingen. Een emotioneel ingrijpende operatie met het risico op complicaties is tegenwoordig eerder uitzondering dan regel.

“Door een nieuwe generatie medicijnen kunnen we de klachten nu beter onder controle houden. Een medische ingreep komt pas in beeld als de problemen desondanks aanhouden of verergeren of als er complicaties optreden”, vertelt maag-darm-leverarts Matthias Jürgens van SJG Weert.

Nog niet zo lang geleden was een operatie heel gebruikelijk bij de behandeling van chronische darmaandoeningen. Zo’n medische ingreep heeft niet alleen fysiek, maar vooral sociaal-emotioneel veel impact. Bij colitis ulcerosa (een ontsteking van het dikke-darmslijmvlies) wordt de dikke darm geheel of gedeeltelijk verwijderd en is het vaak nodig om een stoma aan te leggen. “Zeker als je jong bent en midden in het leven staat, is dat natuurlijk het laatste wat je wil”, zegt de maag-darm-leverarts.

De zieke van Crohn, waarbij het hele spijsverteringskanaal – van de mond tot aan de anus – ontstoken kan zijn, valt met een medische ingreep überhaupt niet te genezen. Als er al geopereerd wordt, dan is het om vernauwingen die als gevolg van de ziekte kunnen optreden te verhelpen. “Logisch dus dat de aandacht bij de behandeling prominent uitgaat naar goede medicatie. We proberen die medicijnen zo in te stellen dat de patiënt zoveel mogelijk rust krijgt. Uiteindelijk draait daar alles om. We willen voorkomen dat ziekte het dagelijks leven bepaalt”, zegt dokter Jürgens die gespecialiseerd is in de behandeling van chronische darmaandoeningen.

Tweede MDL-arts
Ook SJG Weert ziet steeds meer patiënten naar het spreekuur komen met klachten aan het spijsverteringskanaal. Om aan die toenemende zorgvraag te voldoen, is de vakgroep interne geneeskunde sinds afgelopen zomer uitgebreid met een tweede MDL-arts: dokter Mark van Boekel. Hij heeft zich toegelegd op de diagnose en behandeling van leverziekten zoals levercirrose, hepatitis en leverkanker. Beide MDL-artsen zijn ook endoscopist, wat wil zeggen dat ze gespecialiseerd zijn in het onderzoek van de dikke darm, het verwijderen van poliepen en het vroegtijdig opsporen en behandelen van darmkanker.

“In het verleden kwamen alle patiënten met specifieke klachten aan het spijsverteringskanaal bij de internist. Tegenwoordig gaan zij naar de MDL-arts, de dokter die gespecialiseerd is in aandoeningen aan maagdarmstelsel. Die bredere expertise en verdieping binnen het vakgebied komt de kwaliteit van de MDL-zorg voor deze patiënten alleen maar ten goede.

Altijd de beste zorg
De meeste aandoeningen, zoals chronische darmontstekingen, onverklaarbare buikpijnklachten (prikkelbaar darmsyndroom), leveraandoeningen en darmkanker behandelen de MDL-artsen van SJG Weert zelf, waar nodig samen met de chirurgen. Bij andere ziektebeelden, zoals slokdarm-, maag- en alvleesklierkanker en galstenen, doen de specialisten een beroep op hun collega’s van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Bij moeilijk te diagnosticeren buikpijnklachten, waarbij per patiënt een op maat gesneden behandeling vereist is, schakelen zij de expertise in van het academisch ziekenhuis in Maastricht. “Het Weerter ziekenhuis heeft dus een poortfunctie voor alle patiënten met maag-, darm- of leverklachten. Zo zorgen we ervoor dat mensen altijd de beste MDL-zorg krijgen. Zorg die volledig in dienst staat van de patiënt en de kwaliteit van het leven zo min mogelijk aantast. Dit vinden we enorm belangrijk. Om die reden werken we bij de behandeling van kanker met een casemanager. Een zorgprofessional die alle medische afspraken op elkaar afstemt, de patiënt bij de hand neemt en van A tot Z begeleidt in het traject.”

Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 3 • december 2020 • pag. 1

MDL-arts: ‘Leven zonder beperkingen, dát is het doel’