Maartje: ‘Je draait hier als leerling volwaardig mee’

23 april 2021Patiëntenzorg, Verpleegafdeling 2 Vrouw-Moeder-Kind, Werk en Opleiding

Vier jaar geleden koos Maartje van Hooft (20) uit Maarheeze voor het Ziekenhuisspoor Verpleegkunde van het Summa College in Eindhoven. De mbo-studente leert het vak van verpleegkundige sindsdien in SJG Weert. Ze heeft nog geen seconde spijt gehad van haar keuze. “In dit ziekenhuis mag je heel veel zelf doen. Daardoor leer je ontzettend veel.”

Als kind was ze al aan het zorgen. Oma helpen met de strijkwas bijvoorbeeld. Of met mama het huis poetsen. “Op mijn veertiende wist ik wat ik later wilde gaan doen. Ik wilde meehelpen om baby’s op de wereld te zetten. Verloskundige, dat lijkt me nou écht een mooi vak.”

Stevige basis
Met hard werken brengt Maartje dat doel stapje voor stapje in de praktijk. Met het mavo-diploma op zak maakte ze eerst een belangrijke en noodzakelijke tussenstap in het mbo. “Wat er in de toekomst ook gebeurt: met het diploma Verpleegkunde op niveau 4 heb ik een stevige basis en kan ik straks altijd aan de slag. En wat is er fijner als je het vak in het ziekenhuis mag leren! Op de plek waar het allemaal gebeurt. Daarom koos ik voor het Ziekenhuisspoor. Als het om wát voor reden dan ook niet lukt om verloskundige te worden, heb ik plan B al achter de hand. Dan ga ik alles op alles zetten om kinderverpleegkundige te worden.”

De afgelopen vier jaar leerde en werkte Maartje op contractbasis achtereenvolgens op de afdelingen interne geneeskunde, orthopedie en urologie en chirurgie in het Weerter ziekenhuis. Tussendoor waren er stages en meeloopdagen op de operatiekamers, het Vrouw-Moeder-Kind centrum en de endoscopiekamer. “Op de operatiekamers mocht ik onder toeziend oog van de anesthesist zelf een patiënt beademen. Behoorlijk spannend natuurlijk, maar vooral een mooie uitdaging. Ik heb in dit ziekenhuis al zóveel geleerd. Gestructureerd werken in teamverband. Inspelen op acute situaties. Het gaat goed en het voelt ook goed. De onderlinge band is heel hecht, iedereen kent elkaar. En mijn werkbegeleiders in het ziekenhuis zijn écht geweldig. Zij maken het verschil.”

Volwassen worden
Door deel te nemen aan het Ziekenhuisspoor speelt SJG Weert in op de groeiende vraag naar zorgpersoneel in deze sterk vergrijzende regio. En wel op een bijzondere manier. Aanstormend verpleegkundigen uit deze regio krijgen de kans om in ‘hun eigen’ streekziekenhuis het vak te leren.

Hoe waardevol zo’n leerervaring kan zijn, bewijst het verhaal van Maartje. Ruim een jaar geleden werd deze leerling verpleegkundige in slechts enkele weken tijd volwassen. Tijdens de eerste coronagolf stond de mbo-studente op de corona-afdeling. “Dat was heel heftig. Vooral de snelheid waarmee patiënten achteruitgingen en stierven. Daar sta je dan in je beschermende pak met mondmasker. Zodra je de kamer binnenloopt, moet jíj het doen. Ik probeerde er zoveel mogelijk te zijn voor patiënten. Niet alleen door te zorgen, maar vooral door hen gerust te stellen en de tijd te nemen voor hun vragen. Eenmaal thuis was ik helemaal gesloopt. Het was zwaar, maar ik had het tegelijkertijd niet willen missen. In die weken heb ik geleerd wat samenwerken en verantwoordelijkheid nemen betekent.”

Met het einde van haar Ziekenhuisspoor in zicht, volgt voor Maartje nu de kers op de taart. Tot september mag de 20-jarige Brabantse een extra stage lopen op de Vrouw-Moeder-Kind afdeling, waar ze mee mag proeven van het werk op de verloskamers van de kraamafdeling. “Vorig jaar heb ik hier speciaal een motivatiebrief voor geschreven. Geweldig dat het is gelukt. Ik kijk hier echt naar uit.”

Gezondheidskrant SJG Weert - april 2021 - nummer 1 - pag. 13

Maartje: ‘Je draait hier als leerling volwaardig mee’