Maag-darm-leverzorg in Weert op hoog niveau

22 januari 2019

Met de komst van maag-darm-leverarts Matthias Jürgens kunnen patiënten met aandoeningen aan het spijsverterings kanaal rekenen op de beste zorg in SJG Weert. Naast veel voorkomende chronische darmontstekingen, zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, behandelt de nieuwe MDL-arts onder meer leverziekten en buikpijnklachten. Verder is hij als endoscopist gespecialiseerd in het vroegtijdig opsporen en behandelen van darmkanker.

Mede door zijn komst is SJG Weert nu een erkend screeningscentrum in het landelijke bevolkingsonderzoek naar dikke darmkanker. Ook in deze regio krijgen alle inwoners tussen de 55 en 75 jaar binnenkort weer een paarse envelop thuisgestuurd met daarin een buisje. Daarbij wordt gevraagd een kleine hoeveelheid ontlasting naar het laboratorium te sturen. Indien er bloedsporen in de ontlasting worden aangetroffen, wordt de patiënt direct uitgenodigd voor een intake en vervolgonderzoek. Tot voor kort moesten patiënten hiervoor naar Roermond of Eindhoven. Met de komst van MDL-arts en endoscopist Matthias Jürgens kunnen zij nu gewoon in SJG Weert terecht.

Vroege opsporing van levensbelang
Bij dit onderzoek, een coloscopie, wordt de dikke darm uitgebreid onderzocht. De endoscopist verwijdert hierbij direct eventuele poliepen en neemt weefsel af voor verder onderzoek. “Bloed in de ontlasting kan een aanwijzing zijn voor dikke darmkanker, maar in de meeste gevallen is er niks of iets anders aan de hand. Het bloed kan bijvoorbeeld ook afkomstig zijn van aambeien of een andere aandoening. Met een coloscopie kunnen we de patiënt in een vroegtijdig stadium zekerheid bieden. Omdat darmkanker vaak pas in een laat stadium klachten geeft, is een vroege opsporing van levensbelang”, zegt Matthias Jürgens die afgelopen zomer in SJG Weert begon.

Poortfunctie
Tot voor kort kwamen patiënten met maag-, darm- of leverklachten naar het spreekuur van de internisten in Weert. Met de nieuwe MDL-arts heeft de vakgroep Interne Geneeskunde een specialist in huis voor de diagnose en behandeling van spijs- verteringsklachten. De intentie is om dit specialisme in de nabije toekomst verder te versterken.

Patiënten kunnen bij de MDL-arts terecht op verwijzing van de huisarts, internist of chirurg. De meeste ziektebeelden, zoals chronische darmontstekingen, leveraandoeningen, onverklaarbare buikpijnklachten en darmkanker behandelt dokter Jürgens zelf, waar nodig samen met de chirurgen in SJG Weert. Bij andere ziektebeelden, zoals slokdarm-, maag- en alvleesklierkanker en galstenen, doet de MDL-arts een beroep op collega-specialisten van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Bij moeilijk te diagnosticeren buikpijnklachten, waarbij per patiënt een behandeling op maat vereist is, schakelt hij de expertise in van het academisch ziekenhuis in Maastricht. Matthias Jürgens: “Het Weerter ziekenhuis vervult dus een poortfunctie voor alle patiënten met maag-, darm- of leverklachten. Zo zorgen we ervoor dat mensen altijd de beste MDL-zorg krijgen. Bij ons of in een ander gespecialiseerd medisch centrum.”


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 3  •  december 2018  •  pag. 11

Maag-darm-leverzorg in Weert op hoog niveau