Longkankerzorg dicht bij huis

26 juli 2016

Dankzij intensieve samenwerking met Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Wie door longkanker getroffen wordt, moet dicht bij huis kunnen rekenen op de beste zorg en begeleiding die er rond deze vreselijke ziekte is. SJG Weert maakt die belofte waar dankzij een intensieve samenwerking met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Als de longkanker blijkt uitgezaaid, is alles er op gericht om de pijn te verzachten en de patiënt zo lang mogelijk een leven te bieden dat de moeite waard is.

Wanneer de longartsen in Weert na uitvoerig onderzoek hebben vastgesteld dat er sprake is van longkanker of over deze diagnose geen honderd procent zekerheid bestaat, schakelen ze de expertise in van collega specialisten in het Catharina. Elke maandagavond buigt een omvangrijk team van artsen die betrokken zijn bij de diagnose en de behandeling van longkanker, zich over alle nieuwe patiënten in deze regio. In dit multidisciplinaire overleg bekijken ze samen wat er aan de hand is en bij welke behandeling de patiënt het meest gebaat is. “Als de longkanker niet is uitgezaaid, heeft de patiënt de beste papieren. De tumor kan dan in Eindhoven operatief verwijderd of met gerichte radiotherapie behandeld worden”, vertelt longarts Amber Hoogerwerf.

Helaas krijgen de meeste longkankerpatiënten slechter nieuws te horen. “Longkanker is een sluipmoordenaar en zaait makkelijk uit”, zegt longarts Linda van Eijsden. “De symptomen zijn vaag, niet of nauwelijks te herkennen en komen daardoor vaak pas te laat aan het licht. Bijvoorbeeld bij toeval als de patiënt voor een andere klacht naar het ziekenhuis komt. Daarom hebben we goede afspraken gemaakt met de huisarts. Als die het niet vertrouwt, verwijst hij of zij de patiënt voor onderzoek naar de poli Longgeneeskunde.”

“Elke maandag buigt een omvangrijk team van artsen, die betrokken zijn bij de diagnose en behandeling van longkanker, zich over alle nieuwe patiënten in deze regio”

Persoonlijke begeleiding
Bij een slechte diagnose brengen de longartsen de huisarts direct op de hoogte en nemen ze uitgebreid de tijd voor de patiënt. Amber Hoogerwerf licht toe: “We leggen rustig en eerlijk uit wat er aan de hand is en wat er nog wel en niet mogelijk is. Wanneer de kanker is uitgezaaid, volgt in de meeste gevallen een chemotherapie van drie maanden. Dat doen we gewoon in Weert zodat de patiënt geen onnodige energie kwijt is aan reizen. De chemotherapie is erop gericht om het leven van de patiënt nog zo lang mogelijk de hoogst mogelijke kwaliteit te geven. Dat is voor ons het uitgangspunt. De behandeling moet iets positiefs opleveren en mag niet nog meer schade toebrengen. En natuurlijk is het de patiënt zelf die beslist wat hij wel en niet wil.”

SJG Weert besteedt veel aandacht aan de begeleiding van patiënten met longkanker. Casemanager Ted Goossens speelt hierin een belangrijke rol. Hij onderhoudt het contact met de patiënt en zijn familie, geeft uitleg, biedt een luisterend oor en stemt alle afspraken die in het ziekenhuis nodig zijn op elkaar af. Zijn persoonlijke betrokkenheid wordt als bijzonder prettig ervaren, of zoals Linda van Eijsden het verwoordt: “Ted is zijn gewicht in goud waard.”

“SJG Weert besteedt veel aandacht aan de begeleiding van patiënten met longkanker”

Lichtpuntje
We hoeven er niet omheen te draaien: longkanker is een vreselijke ziekte die eenmaal uitgezaaid niet meer te genezen is. Zijn er in het wereldwijde onderzoek dan helemaal geen lichtpuntjes? Jawel, al geldt dat nog maar voor een beperkte groep mensen, zegt Linda van Eijsden. “Omdat er steeds meer kleine groepjes longkanker ontstaan, wordt chemotherapie ook steeds meer maatwerk. Er worden nu bijvoorbeeld specifieke medicijnen ontwikkeld waarmee je kankercellen die een genetische afwijking vertonen doelgerichter kunt behandelen. Voor sommige mensen kan het in de toekomst de juiste sleutel zijn richting een langer leven. Dat biedt hoop, hoe bescheiden ook.”


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 2  •  juli 2016  •  pag. 17

Longkankerzorg dicht bij huis