De chirurgen van SJG Weert nemen deel aan de landelijke ‘right study’: wetenschappelijk onderzoek naar chirurgie bij dikke-darmkanker. Als onderdeel hiervan keek er onlangs een professor uit Amsterdam via een camerabril mee op de operatiekamer van SJG Weert.
Onder chirurgen is er landelijk veel verschil in manier waarop een operatie bij dikke-darmkanker wordt uitgevoerd. Deze studie heeft als doel een standaardmethode in te voeren voor alle ziekenhuizen. Het verbeteren van de operatietechniek moet uiteindelijk ook de overleving voor patiënten met dikke-darmkanker verbeteren.
Liveverbinding
De beste operatiemethode is inmiddels landelijk bepaald en wordt op verschillende plekken in Nederland geïntroduceerd. Na training wordt er nu live meegekeken op de operatiekamer door een chirurg verbonden aan de studie. Zo ook in SJG Weert, dat een van de deelnemers van de studie is.
Met behulp van een camerabril met beveiligde verbinding kan de collega-chirurg op afstand meekijken en aanwijzingen geven. “Zo stonden we in plaats van met twee, nu met drie chirurgen aan de operatietafel. Naast de basiszorg die ons ziekenhuis levert, wordt oncologische zorg dichtbij huis door patiënten erg gewaardeerd. Als relatief klein chirurgisch team is een ‘meekijkverbinding’ als deze ideaal om de laatste operatietechnieken te blijven gebruiken en zo de chirurgisch-oncologische zorg in Weert op niveau te houden”, vertelt Tanja Lettinga, chirurg in SJG Weert.