Liesbreuk: wel of niet behandelen?

26 april 2024

Een liesbreuk hoeft niet altijd behandeld te worden. Je kunt er jarenlang mee rondlopen. Als je last hebt van de liesbreuk is het advies om naar de huisarts te gaan en behandeling te bespreken. Deborah van Dijk, chirurg in SJG Weert, vertelt wat de afweging is om bij een liesbreuk wel of niet te opereren.

“Een liesbreuk kan meestal geen kwaad. Mensen lopen er vaak langere tijd mee rond. Het gebeurt wel regelmatig dat de liesbreuk gedurende de tijd groter wordt en daarmee ook meer klachten geeft. Dat geeft pijn, of de liesbreuk wordt zo groot dat die in de weg zit bij bijvoorbeeld zitten, fietsen of autorijden. We bepalen altijd samen met de patiënt of er geopereerd, of juist nog afgewacht wordt. De uiteindelijke keuze is natuurlijk aan de patiënt zelf.”

Verdoving liesbreukoperatie

“Als er een liesbreukoperatie komt, bekijkt de anesthesioloog met de patiënt wat de meest geschikte verdoving is. Op basis van onder andere iemands conditie, leeftijd en risico’s en bijwerkingen wordt er een keuze gemaakt. Als er meerdere opties zijn, mag de patiënt zelf kiezen.

Beklemming liesbreuk

“De liesbreuk kan beklemd raken. Dit is zeldzaam. Er zit dan een stukje darm of vetweefsel vast in de opening van de buikwand. Dit doet veel pijn. In zo’n geval probeert de arts de zwelling eerst terug te duwen. Als dat niet lukt, is er direct een operatie nodig.”

Liesbreuk: wel of niet behandelen?