Liefde als medicijn tegen kwetsbaarheid

27 oktober 2022

Geriatrieverpleegkundigen vormen in SJG Weert de spil in de dagelijkse zorg voor kwetsbare ouderen. We spraken met Stefanie van de Walle. De geboren Vlaamse kan zich geen mooier werk voorstellen.

Zorgen voor kwetsbare ouderen, het is niet iedereen gegeven. Je moet lief en geduldig zijn. De rust bewaren, ook in stressvolle situaties. En heel goed kijken en luisteren naar de patiënt. De signalen zijn niet altijd eenvoudig te herkennen, kwetsbaarheid heeft vele verschijningsvormen. Geen enkele discipline is zo veelomvattend als de geriatrie.

Stefanie van de Walle is ervoor gemaakt. Negen maanden werkt ze nu als geriatrieverpleegkundige in SJG Weert. Daarvoor deed ze hetzelfde werk acht jaar in het ziekenhuis in Gent. “Als kind zorgde ik al voor mijn oma. Dat zorgen zit er bij mij gewoon in. Ik wil graag dat een ander zich goed voelt. Ouderen hebben een heel leven achter de rug. Zij verdienen ons respect, ook wanneer hun gezondheid achteruitgaat.”

Snel schakelen
Tijdens een opname in SJG Weert vormen de geriatrieverpleegkundigen de spil in de dagelijkse zorg. Samen met een psysician assistant zijn zij de schakel tussen de patiënt / familie en de geriater als hoofdbehandelaar. Tot voor kort werden kwetsbare ouderen verspreid over verschillende afdelingen in de kliniek verpleegd. Inmiddels liggen zij bij elkaar op de geriatrieafdeling op de vierde etage, dicht bij de verpleegpost, waar de zorg voor hen centraal wordt aangestuurd. “Zo houden we deze patiënten goed in het vizier en kunnen we onmiddellijk schakelen als er iets aan de hand is. Omdat de geriaters zelf ook aanwezig zijn op de afdeling, zijn de lijnen ultrakort. De artsen zoeken ons veelvuldig op. Ze vragen om onze expertise en luisteren écht naar onze inbreng. Dat maakt het werken in dit team zo fijn”, zegt Stefanie.

Elke patiënt heeft een verhaal
Zeker voor kwetsbare ouderen is alertheid geboden bij een ziekenhuisopname. Er zijn heel veel factoren om rekening mee te houden; risico’s die de lichamelijke en/of geestelijke gezondheid verder kunnen verslechteren. Denk aan acute verwardheid of geheugenproblemen, dreigende ondervoeding, verlies van dag- en nachtritme of angst om te vallen. “Bij elke opname ga ik eerst in gesprek met de familie om het verhaal achter de patiënt in kaart te brengen. Hoe ging het thuis? Welke veranderingen heeft de familie gesignaleerd? Kunnen de mantelzorgers het nog aan? Is er aanvullende zorg nodig om straks weer veilig naar huis te kunnen? In geen enkel ander vakgebied is die sociale context zó belangrijk.”

Vervolgens gaat het geriatrisch team op zoek naar een medische verklaring voor de klachten. “Het kan bijvoorbeeld zijn dat de patiënt ergens pijn heeft of moeite heeft met plassen. De oorzaak is niet altijd makkelijk vast te stellen. Ziek zijn uit zich bij kwetsbare ouderen vaak op een andere manier. De patiënt heeft dan bijvoorbeeld geen koorts, maar is onrustig of verward. Daarom is een goede observatie van groot belang. Ook heel belangrijk is de huiskamer op onze afdeling die speciaal voor kwetsbare ouderen is ingericht. Niet het ziek zijn maar het beter worden, staat hier centraal. De patiënt verblijft hier overdag in z’n gewone kleren en wordt via allerlei groepsactiviteiten geprikkeld. Dat komt de nachtrust en herstel alleen maar ten goede.”

Geluk
Het meest doeltreffende medicijn voor kwetsbare ouderen is liefde, weet Stefanie uit ervaring. De geriatrieverpleegkundige zorgt ervoor dat de patiënt zich tijdens de opname veilig en op z’n gemak voelt. “Ik probeer zachtjes te praten en de tijd te nemen. Als het nodig is, leg ik het 20 keer uit. Niet op een kinderlijke manier, maar met respect. Zoals ik als volwassene zelf benaderd zou willen worden wanneer ik kwetsbaar ben.”

Stefanie geeft in haar werk het beste van zichzelf. En daar krijgt ze naar eigen zeggen iets prachtigs voor terug. “Een glimlach. Een aai over je hand. Een patiënt die weer in goede conditie naar huis mag en je bedankt voor de goede zorgen. Dat kan van alles zijn. Geluk zit in de kleinste dingen.” 


Gezondheidskrant SJG Weert - oktober 2022 - nummer 2 - pagina 7

Liefde als medicijn tegen kwetsbaarheid
Geriatrieverpleegkundige Stefanie van de Walle