Leverconditie sneller beoordeeld dankzij nieuwe scan

9 februari 2024

De conditie van de lever kan met de komst van een fibroscan in SJG Weert voortaan eenvoudig en dichterbij huis gemeten worden. Doel van deze scan is het bekijken van de soepelheid en stevigheid van de lever. Tot voor kort moesten patiënten hiervoor nog naar een ander ziekenhuis reizen.

“Bij patiënten met een chronische leverontsteking (hepatitis) is het van belang om de hoeveelheid littekenweefsel en het vetgehalte van de lever te controleren. Hiervoor hebben we nu een fibroscan: met dit apparaat kunnen we de elasticiteit van de lever vaststellen, zonder weefsel af te nemen”, vertelt MDL-arts Mark van Boekel. De scan werkt net als echografie met geluidsgolven en is dus pijnloos.

Fibrose en cirrose
Een afname van soepelheid van de lever wijst op (mogelijke) leverfibrose: verlittekening die ontstaat door een chronische ontsteking. De lever gaat hierdoor slechter werken. Bij ernstige fibrose kan de lever gaan krimpen en verschrompelen, dit heet levercirrose. Met de fibroscan kan de leverconditie in de gaten gehouden worden en kan er tijdig ingegrepen worden om verslechtering tegen te gaan.

Leverconditie sneller beoordeeld dankzij nieuwe scan