‘Leren en werken in een klein ziekenhuis.’

1 november 2022

SJG Weert en Gilde Zorgcollege bieden aanstormende verpleegkundigen uit deze regio een unieke kans om in hun eigen streekziekenhuis twee jaar lang al werkend het vak te leren. Speciaal voor derde- en vierdejaars mbo-studenten bundelen zij sinds 2020 de krachten in een aangepast stagetraject op niveau 4: het SJG-spoor. De eerste lichting van negen leerlingen behaalde afgelopen juni het diploma. We spraken met Danique Tobben (20) die sinds deze zomer een vaste aanstelling heeft in SJG Weert.

Als kind stond al vast dat ze later in de zorg zou gaan werken. “Als mijn oma ziek was, zorgde ik voor haar. Op de middelbare school, tijdens een meeloopdag in een zorgcentrum, werd dat gevoel alleen maar bevestigd. Ik wil zorgen, iets voor een ander betekenen.”

In het tweede jaar van haar mbo-opleiding bij Gilde Zorgcollege in Weert kreeg Danique de vraag of ze het SJG-spoor wilde volgen. Twee jaar lang werken en leren in ‘haar eigen’ regioziekenhuis. Ze hoefde er geen seconde over na te denken. “Ik had behoefte aan een stage met veel afwisseling en eigen verantwoordelijkheid. Een werkplek waar geen dag hetzelfde is. Die dynamiek vind je in het ziekenhuis.”

Na een klikgesprek met haar docent en de opleidingsfunctionaris van SJG Weert startte Danique in 2020 met dit exclusieve stagetraject. Het eerste jaar maakte de jonge Weertse kennis met de snijdende specialismen: orthopedie, urologie en chirurgie. Tussen de bedrijven door waren er oriënterende stages op de OK en in het vrouw-moeder-kind centrum. Vorig jaar leerde en werkte Danique op de afdeling interne geneeskunde. “Dit beschouwende vakgebied trekt me het meest. Het is heel breed en daardoor erg boeiend.”

Twee vliegen in een klap
Door samen met Gilde Zorgcollege nieuwe verpleegkundigen op te leiden, slaat SJG Weert twee vliegen in één klap. Allereerst beantwoordt het ziekenhuis aan de toenemende vraag naar zorgpersoneel in deze sterk vergrijzende regio. Tegelijkertijd biedt het toekomstig verpleegkundigen uit Weert en omgeving de kans om in hun eigen ziekenhuis het vak te leren en uit te oefenen. De laatste twee jaar van hun mbo-opleiding hoeven studenten gemiddeld nog maar één dag in de week naar school. De overige dagen leren ze in de praktijk. “In een klein ziekenhuis als SJG Weert is dat heel prettig. De lijntjes zijn kort. Doordat je op verschillende afdelingen werkt, krijg je een goed beeld van de zorg die een ziekenhuis aan verschillende groepen patiënten levert en kun je een goede keuze maken voor het vakgebied dat bij je past. Daarbij word je tijdens het werk intensief begeleid en als volwaardige kracht behandeld. De stagebegeleiders van school en van het ziekenhuis zijn heel betrokken. Je kunt met al je vragen bij hen terecht.”

Voor de leeuwen
Met haar mbo-diploma op zak werkt Danique sinds de zomer als verpleegkundige op de derde etage, bij interne geneeskunde. Haar plan? Zoveel mogelijk vlieguren maken en op die manier verder groeien als mens en professional. “Op termijn zou ik graag op de spoedeisende hulp willen werken waar je met heel veel verschillende acute ziektebeelden in aanraking komt. In de coronatijd heb ik ontdekt dat de acute zorg mij wel ligt. Op de COVID-afdeling werd ik voor de leeuwen geworpen en was het alle hens aan dek. Daar heb ik ervaren hoe het is om onder hoge druk te werken en snel te handelen. Enorm leerzaam was die periode. Als team zijn we alleen maar sterker geworden en nóg meer naar elkaar toegegroeid. De sfeer is voortreffelijk, ook buiten het werk weten we elkaar regelmatig te vinden.


Gezondheidskrant SJG Weert - oktober 2022 - nummer 2 - pagina 15

‘Leren en werken in een klein ziekenhuis.’
Danique Tobben volgde SJG-spoor tot verpleegkundige