Klaar met de kilo’s en de schaamte

1 april 2013

Kelly Haex vond na jaren strijd eindelijk een oplossing voor haar overgewicht.

Bijna vijftig kilo lichter staat Kelly Haex (39) uit Molenbeersel weer trots en zelfverzekerd in het leven. Het geheim: een gastric bypass en een gezond eetpatroon, onder medische begeleiding van SJG Weert.


Haar ogen stralen. Kelly Haex voelt zich als herboren. Ze is zelfverzekerd en in balans. Maar liefst 25 jaar vocht ze tegen de kilo’s. Rond haar dertiende begon ze te snoepen, omdat ze niet goed in haar vel zat. Ze werd zwaarder en zwaarder, begon zich te schamen voor haar lichaam. Eten gaf troost en zo hield Kelly het probleem tot haar eigen frustratie zelf in stand. “Er zat geen rem meer op mijn eetgedrag, ik at door mijn grenzen heen”, vertelt de geboren Stramproyse die   recoveryverpleegkundige is in SJG Weert.

Kelly had morbide obesitas, oftewel ernstig overgewicht. Talloze dieetpogingen mislukten. De  verloren kilo’s vlogen er genadeloos hard weer aan en zelfs een maagband bracht niet de oplossing. Met een Body Mass Index van 46 (tussen de 18 en 25 is de gezonde norm) was ze de wanhoop nabij. “Ik voelde me altijd bekeken en ongemakkelijk in mijn lijf. Daarbij begon het overgewicht voor lichamelijk ongemak te zorgen. Ik had last van m’n heup, knieën en enkels. Dagelijkse dingen, zoals uit de auto stappen of boodschappen dragen, werden steeds lastiger. Ondertussen bleef ik maar eten, niet wetend hoe ik die negatieve spiraal kon doorbreken.”

Een kleine twee jaar geleden kwam de ommekeer. Op de Recovery in Weert verpleegde Kelly een vrouw die een gastric bypass had ondergaan, een ingreep waarbij na een maagverkleining het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. “Ik had direct een klik met die vrouw. Haar krachtige verhaal liet me niet meer los. Na een goed gesprek met chirurg Frank Vanhimbeeck heb ik de knoop doorgehakt. Ik was er helemaal klaar voor, al was ik wel doodsbenauwd voor het leven na de operatie. Ik dacht: stel nou dat ik constant misselijk ben? En wat zijn de gevolgen voor mijn sociale leven als ik alleen maar kleine porties kan eten? Ik wilde niet het buitenbeentje zijn.”

In november 2011 werd Kelly geopereerd in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven door Frank Vanhimbeeck, chirurg bij SJG Weert. De eerste twee weken na de operatie waren fysiek en emotioneel erg zwaar. Vervolgens ging het in één rechte lijn omhoog. Inmiddels, ruim een jaar later, is ze 48 kilo lichter en voelt ze zich fantastisch. “Doordat ik veel minder kan eten, geniet ik veel meer en bewuster van de dagelijkse maaltijden. Drie kleine, voedzame porties per dag en drie tussendoortjes. En ’s avonds een stukje chocolade. Dat mag gewoon en dat blijft heerlijk.” Te veel en ongezond eten is voor haar geen optie meer. “Dan word ik direct misselijk of krijg ik buikpijn. Mijn nieuwe maag kan maar een kleine hoeveelheid vetten en suikers verdragen. Na één frikadel met tien frietjes zit ik al vol. En dan stop ik.”

Vol lof is ze over de medische begeleiding in SJG Weert, zowel vóór als ná de operatie. “De chirurg, internist, psycholoog, diëtist en verpleegkundige staan als team voor je klaar. Als je belt met een vraag of probleem heb je dezelfde dag antwoord. Heel prettig, die korte lijnen.” Weer die stralende ogen. Met de kilo’s heeft Kelly Haex ook de schaamte van zich afgeschud. Met haar verhaal wil ze andere mensen helpen die worstelen met hun overgewicht. “Geloof me: het was een lange weg om tot dit drastische besluit te komen en het ging niet vanzelf. Je moet klaar zijn om het roer om te  gooien. Maar dan is het ook absoluut de moeite waard. Vóór de operatie haalde ik mijn geluk uit mijn man en drie prachtige dochters. Nu ben ik ook nog gelukkig met mezelf. Het maakt mijn leven compleet.”


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 1  •  april 2013  •  pag. 1

Klaar met de kilo’s en de schaamte