Keuzehulp bij borstkanker

25 februari 2021Patiëntenzorg

‘De dokter beslist niet meer, wij helpen de patiënt kiezen’

Een veelvoorkomende behandeling bij borstkanker is een operatie. Dit kan een borstsparende operatie of borstamputatie zijn, eventueel gecombineerd met een directe start voor reconstructie. Veel vrouwen hebben de ruimte om hierin zelf te kiezen. Ter ondersteuning van deze keuze gebruikt het team van Alexander Monro regio Zuidoost in SJG Weert een keuzehulp. ‘De juiste keuze hangt niet langer alleen af van het advies van medisch specialisten maar ook van iemands eigen voorkeuren.’

Verpleegkundig specialisten Sandra Janssen, Miriam Geene en mammacare verpleegkundige Anita Maas geven een inkijkje in het gebruik van de keuzehulp.  

De keuzehulp borstkanker
“De keuzehulp borstkanker is een online programma waarop informatie stapsgewijs doorgenomen kan worden. Nadat de zorgverlener in het ziekenhuis de verschillende behandelopties heeft toegelicht, neemt de patiënt de keuzehulp thuis op het gemak door. Eigen afwegingen en voorkeuren worden meegenomen door middel van een aantal stellingen. Het gaat om een persoonlijke, beveiligde pagina die niemand anders kan inzien. De keuzehulp is goedgekeurd door de Borstkankervereniging Nederland en via hun website ook vrij toegankelijk.”

Doorslaggevend of naslagwerk 
“De keuzehulp is er niet om te zeggen wat de patiënt moet doen, maar vooral om te helpen bepalen wat de beste keuze is. De ene patiënt gebruikt de uitkomsten daadwerkelijk om tot een keuze te komen, voor iemand anders is het een fijn naslagwerk om alle informatie thuis nog eens rustig door te nemen. Het doorlopen van de keuzehulp zorgt er ook voor dat patiënten beter voorbereid het gesprek ingaan, beter geïnformeerd zijn en minder vragen hebben. Ook maken we voor start van de behandeling altijd een afspraak bij een radiotherapeut-oncoloog. Voor patiënten die twijfelen over bestraling in kader van een borstsparende operatie is dat heel prettig. Zo weet de patiënte beter wat ze van de bestraling kan verwachten en kan dit worden meegenomen in het maken van de keuze.

Alle opties op tafel
Het samen beslissen is niet meer weg te denken in onze werkwijze. Bij iedere patiënte leggen we alle mogelijke opties voor. Als mammateam kunnen we beoordelen wat er medisch gezien mogelijk is, maar de behandelkeuze hangt van zoveel meer af. Soms is een afwijking in de borst klein, maar kiest iemand toch voor een borstamputatie. Het gaat erom dat de keuze goed voelt voor de patiënt; nu en in de toekomst!”

Keuzehulp bij borstkanker