Stel, na een succesvolle behandeling is uw voetwond veroorzaakt door diabetes (suikerziekte) eindelijk dicht. Hoe kunt u dan voorkomen dat deze wond weer opengaat of er een nieuwe wond ontstaat? Het team van het diabetische voetspreekuur van SJG Weert heeft een oplossing: een kaartje met daarop praktische adviezen om een nieuwe voetwond te voorkomen. Vanaf nu krijgt iedere patiënt dit na afloop van het behandeltraject mee.
Diabetes
Patiënten met diabetes hebben een verhoogde kans op wonden aan de voeten. Door de combinatie van beschadigde gevoelszenuwen en een slechte doorbloeding voelen patiënten wondjes niet en genezen deze wondjes niet uit zichzelf. Als hier niet op tijd iets aan wordt gedaan ligt het risico van infectie en uiteindelijk amputatie van een teen, (deel van de) voet of been op de loer.
Multidisciplinair team
Patiënten met een diabetische voetwond komen, na verwijzing door de huisarts, terecht op het diabetische voetspreekuur van SJG Weert. Een gespecialiseerd multidisciplinair team beoordeelt de wond en stelt een behandelplan op. Het team bestaat uit vaatchirurg Arthur Sondakh, een internist-diabetoloog, een (diabetes)podotherapeut, wondverpleegkundige, revalidatiearts, orthopedisch schoenmaker en gipsverbandmeester.
Nieuwe wond
Gelukkig kan bij de meeste patiënten een amputatie voorkomen worden. Als de wond genezen is hoeft de patiënt niet meer op het diabetische voet spreekuur te komen. 50-70% van de patiënten komt helaas toch weer terug, met een nieuwe voetwond. Zij merken namelijk niet op dat er opnieuw een wondje ontstaat aan de voet. Nadine Jeurninck, podotherapeut: “Zelfs één dag de verkeerde schoenen dragen kan een nieuwe wond veroorzaken. En dat is zo zonde. Het opvolgen van de adviezen die wij geven kan in de meeste gevallen echt een nieuwe wond voorkomen.”
Kaartje
Om patiënten te helpen herinneren aan deze adviezen is er een oplossing, ontwikkeld door RondOm Podotherapeuten. Een kaartje met daarop waar u als patiënt in het dagelijks leven op moet letten én wat u moet doen op het moment dat u iets opvallends ziet aan uw voeten. Zelfs een klein rood plekje kan namelijk een eerste teken van een toekomstige wond zijn. Hoe sneller een patiënt aan de bel trekt, hoe beter. Nadine: “Na een intensieve behandelperiode waarin een patiënt heel veel informatie krijgt, kan het spannend zijn om niet meer op controle te hoeven komen in het ziekenhuis. Wat gaat er gebeuren, wat kan ik verwachten? Het is fijn patiënten iets tastbaars mee te kunnen geven. De informatie op het kaartje is kort en bondig en kan thuis in alle rust worden gelezen.”
App
Op het kaartje staat een QR-code naar de Diabetes VoetenCheck app. Deze gratis app geeft adviezen en instructies voor zelfcontrole van de voeten. Nadine: “De app heeft zich de afgelopen jaren bewezen. Wanneer iets afwijkends komt uit de vragenlijst of de foto’s die een patiënt instuurt, neemt een podotherapeut actief contact op. Met de app en het kaartje kunnen we amputaties voorkomen.”